Aktualizace II.

Aktualizace a Jezevcovy pivně-kulinářské drby

(z 15. října 2008)

Černá Hora (BPH I.): Žižkovské Království tradiční i s tradičními vepřovými (kompletními) hody 8. 10. Další kuchaři se střídají a bohužel je občas citelná propast mezi jejich výsledky, a tím, když pokrm připravuje pí. šéfová. Ale stále centrála Černé Hory v Čechách. A odpoledne i oáza klidu v rozbouřených žižkovských vodách. Již otevřeno zase také v sobotu od 17 hod.

Svijany (BPH II.): Máz inzerován U Pižďucha v Blahníkově ul., nedaleko pod Viktorkou (ale taktéž Regent 10 a Staropramen 10). U Bobeše v Lipanské 1 (p. majitel Bohumil Tůma) svijanská pivka víceméně pitelná. Otevíračka pořád kratší (již bez neděle a soboty od 17 hod), jídelníček stále chudší (bez hovězího a ryb), a ani hotovky již nebývají pravidlem. 9. 10. k večeru totálně zavřeno, bez jakékoli informace. Že by přípravy na plakáty avizovaný koncert dalšího dne? A nebo, že by se opakovala historie? Předešlý M + M bar byl taktéž pravidelně nedobytný, i když otevírací doba hovořila o něčem jiném. Patrová pivnice U sadu drží sedm piv na čepu, včetně Svijanského Mázu, občas ale balancujícího na hranici přijatelnosti. V kombinaci s náchodským „kvasničákem“, a třeba grilovanou fajn krkovicí s feferonkami a závěrečným černým Masterem, se ale přežít bez větší úhony povětšinou dá. Stojí zato občas mrknout na https://www.usadu.cz. Stálá nabídka minutek, proměnlivých hotovek, specialit a kulinářských akcí (vepřové, drůbeží či zvěřinové hody, dny kuchyně řecké, ale i kubánské aj.) je fakt dost impozantní. A ani objednávek obvykle nelitujeme. Nicméně je to tady spíše pro turisty naše i cizí, študáky různého ražení, srazy a společnosti, než pro skalní fajnšmekry piva.

Budvar (BPH VI.): Dejvická Orig Budvarka (https://www.budvarkadejvice.cz) za opakované exkurze rozhodně stojí. Kroužek stabilně báječný, kuchyni taktéž možno doporučit nejenom pivařům. Grilovaná šunka či stejky dost dobré. Ceny nikoli zanedbatelné, leč úměrné. Podle personálu se p. majitel rozlítil na nezodpovědné tzv. pejskaře, kteří nechávali nevychované čtyřnožce běhat po částech lokálu, obtěžovat hosty a rvát se. Výsledkem je, že vevnitř ve všech místnostech platí přísný zákaz vstupu. I na letní terásce je vyžadováno vodítko (což je pro normálního hosta samozřejmost) a občas dokonce náhubek. Sami máme trpké zkušenosti v duchu staré pravdy, že debil má zase pouze debily - až již děti, nebo psi. Zákazu pobytu s pejsky zde však litujeme. Nicméně „mouchy“ nalézáme i tady. Kačena by občas mohla být měkčí a část personálu (sice profesionálního) méně studená a odtažitá. Kroužkovaný Budvar inzerují i U Medvídků, ale na průzkum tamějšího minipivovarského ležáku Oldgott se teprve chystáme. S proslulou medvídkovskou pivnicí přitom nejlepší zkušenosti nemáme. Když míříme z dejvické Budvarky Václavkovou ul. na metro Hradčanská (Leninova je sice blíže, ale zejména čtyřnožci se na kulaťáku mohou vyvenčit problematicky) míjíme dejvické nádraží. V lokalitě se nachází několik podniků. Šokuje zde tabule na chodníku s agresivním logem Krušovic, kde bývá křídou tajuplně naneseno „Pravé české pivo Kácov 05 - 19 Kč“. Tabule asi patří čínsko-vietnamskému bistru. Odvahu zjistit více jsme prozatím nenalezli. Proboha, kdy již bude možno v Praze popít výtečné kácovské v normálním prostředí a klidu?        

Medvěd, Krakonoš a Štěpán (BPH X.): U radnice naproti hlavní budově úřadu Prahy 3  sortiment přepestrý. Např. 27. 9. na čepu Opat Pepřový 12o, Borůvková Černá Hora 11o  (tady, kupodivu, hosty žádaná), Krakonoš světlý 10o, Postřižiny 11o (Nymburský Zlatovar), Záviš 12o z Poličky a světlý speciál Bernard 14o. Den před tím dotočili Sedm kulí z Benešova (speciální polotmavé ochucené z přídavkem bylin, alc 5,5 % obj.). Broumovsko-olivětínský Opat tradičně chutný, Bernard silný a připomínající Poutníka nebo snad Ježka ? Zakoupit šlo exotiku v lahvích od uherskobrodského Janáčka -  malinového (Beerberry, ochucené světlé, alc 3,9 % obj.) či bylinkového. A třešňového Medvěda. Brzy má být na čepu. Vrchlabí ale není Beroun a Medvěd je to Krkonošský. 6. 10. šlo otestovat benešovského Ferdinanda 12o, Záviše 12o, Litovel 12o (poněkud nakyslé), polotmavý Rohozec 11o, Krakonoše 10o a Zlatého bažanta 11o (nezklamal, ale pamatujeme lepší). Otevíračka pondělí až neděle od 11 hod, teplá kuchyně pouze do 15 hod, o víkendech jenom studená, s pochutinami k pivku. Obsluhující dáma přemilá, příjemně pohodová (možná Vám i vyloží karty), do tajů pivek začíná pronikat a již zde nebývá takovou hádankou, co vlastně čepují. Samozřejmě neustále doporučujeme Štěpána z Pivo- Klubu i Domu. Na https://www.gastroinfo.cz/pivoklub aktuální pivka na čepu. 

Dětenice a Český Ráj (BPH XI.): Dětenické pivko báječné, hrušková kořalička s vymáčenou hruštičkou tradičně jakbysmet. Nicméně 4. 10. jeden jelení stejčík velký, křehký a šťavnatý, ale druhý (na potvoru ten páníkův) maličký, suchý a tuhý jako podešev. I já jsem měl co dělat, abych letitého paroháče rozkousal. Musíte mít holt štěstí a nenechte se zmást někdy staršími jídelními listy, které divočinu zcela zatajují. Útrata pekelná, ale přijedeme zase. Vrr, haf.