Aktualizace XXIII.

Aktualizace a Jezevcovy pivně-kulinářské drby

(letně-odpočinkové a obsáhlejší, neboť celoprázdninové, ale už zase z 1. září, tentokráte již LP 2010)

Černá Hora (BPH I.): Žižkovské Království (www.kralovstvi.com) operuje v tradičním letním režimu - tudíž bez sobot. A ranní slivovička osvěží a pomůže přežít i brutální teplotní výkyvy. Ale vždycky pouze jedna! Haf. Novotou je pšenice Velen na čepu. Bohužel další novinka je již příjemná mnohem méně. V půli srpna odchází pí. Ála! Do kuchyně, do jakéhosi lokálu s Kozlem, kdesi na rohu Slezské. Vrr. Unikátní zážitkovou kuchyni tudíž v Království už nehledejte. Škoda převeliká. Díky za nesčetné gurmánské prožitky a vinšujeme vše dobré. Rodinné podnikání Králových končí - odluka od lože i sporáku. C'est la vie. Ale škoda to je!      

Svijany (BPH II.): Na stolech svijanských hospod přistál list Svijanoviny (alias Časopis o poctivém českém pivu). Číslo 1, ročník 1, červen 2010, avizovaný čtvrtletník, rozsah 4 strany. Vidno, že noviny začínají a mnoho informací ještě nepřinášejí. Nicméně - dobrý a stylový počin. Vytrvejte. Haf. XXI. slavnosti svijanského piva (17. 6.) jsme již tradičně pouze míjeli. Megaakce pro nás už nejsou, leč proč ne. A nakonec: „Kdo nepije s námi (Svijany) - pije proti nám!“. Letně telegraficky ze štamlokálů (i tak 2 měsíce na řádnou porci řádků vydají): U sadu (https://www.usadu.cz) na čepu 8 (psaný i G 11º) + 2, tedy včetně pivka týdne v procházkově-sadovské akci a vždy i jeden Belgičan. Též speciály lahvové tuzemské i cizí, hlavně belgické. Prázdniny startuje hlinecký kvasnicový ležák Rychtář Natur (alc 4,9 % - z Rychtářů jediný i občas snesitelný) a dotáčí se druhý soudek Amber Kwak 18º. Víkendové variace za pěkné vysvědčení: studené mexické Gaspacho, jatýrka s tymiánem na bramboráčcích, kuřecí cosi  s falafelem, česneková krkovice + grilované papriky + vdolečky s balkánem a olivami, rumsteak Adobo (tužší) s omáčkou aioli, salzou fresco a smetanovým quacamole (povedené) a s jalapenos (osvěžující, leč vyčichlé „pálivosti“ max. 3 - 4), koláč s cibulí, špenátem, jablky i modrým sýrem. Haf. Následují lehčí saláty. My raději kus flákoty. Leč na repertoáru i např. jelení nudličky. Dalším pivkem poličský 12 % Záviš (ležák světlý, alc 5,0 %). Před časy jsme bývávali dost pravidelnými hosty Hromu do Police (více ve vousaté a začátečnické BPH IV.). Nějak nás však podnik i poličské omrzely. Špatní asi pořád nejsou, známe však lepší. Novým Belgičanem na čepu konečně Kasteel Rouge 17º (druh: svrchně kvašený na ovoci, poddruh: bruin kriek, barva: rubínový, pivovar: Van Honsebrouck, alc: 8 %, trvanlivost: 4 roky). Stylová třetinka za CZK 79. Pochutnání ala pivní griotka! Vynikající mok z čepu, z lahvičky ale překvapivě přímo megabombový. Že by byl více prochlazený? Čepovaný se zdá i slabší a kyselejší. Leč pomalu se stává drogou ... Haf. Jde o nejsilnější svrchně kvašené pivko na ovoci. Základem je tmavé Kasteel Bruin, které kvasí a dozrává nejméně 6 měsíců na višních, čímž získává jedinečnou temně červenou barvu. Má značnou gastronomickou hodnotu a bývá příjemné též coby aperitiv, k dezertům či barbecue. A propos: od září má na čep přijít něco jablečného, možná cider? Uvidíme. Haf. Další kuchyňské nahlédnutí = další letní variace masovo-salátové. S hov-stejkem a třemi druhy fazolí i avokádovým dipem. Víkend následný opět se saláty speciál: i s rostbífem (a letním bramborovým salátem - osvěžující) či s pracným ratatouille. Příští ve znamení plněných kapes. Různorodých. Nedostatkem fantazie kuchař rozhodně netrpí. Leč na nás již překombinované. Ale zase, co mají chudáci pořád vymýšlet? Koncem července se navrací Chotěboř Premium 12 %. Na jaře nás příliš neoslnila. Nicméně jiní si nyní ležák chválí. Hořký a pitný teď je a možná i my názor poopravíme. A od jara se  mladé pivko zlepšilo. Haf. Jako i minulé prázdniny pivko týdne mění se na pivko měsíce. Změna počátkem srpna. Nástup místně dosti frekventovaného dobrušského Rampušáka 12 %. Leč naše parketa to úplně nebyla ani není ... Novota na čepu po 20. srpnu. Pravidelnou již cca týdenní houpačku rozhoupává nefiltrovaný světlý Klášter 11 %. Překvapivě šmrncovní a i kyselý vcelku přijatelně. Ve stylovém a vkusném desetihranném skle. Leč denně by pít nešel. Portfolio lahvových speciálů vkusně doplnil Nakouřený Švihák a zázvorové pivo z Krumlova. A Jahodový Porter z Pivovaru Kocour Varnsdorf (alc 4,2 %). 0,5 l za CZK 30. Leč dobře utajený, s echt německými nálepkami, kde o Varnsdorfu nestojí sebemenší zmínka. Údajně Brauerei Löbau. Svěží vzhled i svěží chuť. Příjemňoulinké jahodové aroma i mlsná chuť s čokoládovými tóny. Předlouhé doznívání. Velice povedený mok. Český hořký ležák v tom ale opravdu nehledejte - spíše takový zážitkový pamlsek neboli sladká tečka (odpočinkově-návyková). Augustové prodloužené víkendové kuchyňské taneční potěšily nákukem do světa jehněčího (špízky, stejčíky) + zvěřiny (kanec na černo, gurmánská a hlavně řádně špikovaná bažantí prsa na tymiánu, jelení plecko etc.) s letními přílohami (lusky s mandlemi, ugrilovaná paprika se třemi druhy syrců, salátek s červeného zelí, křenu a medu). Následují krůtí hody, včetně krůto-knedlo-zelo, rolády, nudliček či karbanátků. A dále hrstka specialitek prasečích (kapsy smaž., stejky, živáňská, bramborák s přebohatou náplní) a konec srpna s ukázkami kuchyně ruské. Haf. A co žižkovská základna? Krásova 13 alias U (bejvalejch) vyndanejch. Též při celozávodních dovolených (včetně štamgastů superpohárově i prvoligově  pochlastávajících třebas na Branžeži) otevřeno denně. Sl. Evelínka odevzdaně odsloužila několik týdnů v kuse, neboť pí. Lenka doma nešťastně padla na dlaždičky. Přímo na nosík. Litujeme. Už je O.K. Haf. Tradiční a víceméně vždy i průměrně pitelné trio Máz, Knížák, Kněžna. 24. 7. dolaďujeme předstartovní formu (a překonáváme cestovní min. 40º horečku) na JČ Tour de Putyk, ročník 2010 - leč celý podnik dramaticky vyplaven z dámských klozetů. Kalamita a krize ale během dne napravena. Haf. Pípa po G předlouho volná. První soudek kofoly dorazil až 6. 7. v 18:12. Leč pípa upravená až po dalším čekání. Nicméně už teče - decka za bůra. V horku osvěží. Konečně (po neuvěřitelných 7 měsících!) přivezly opět něco rybek. Pepřenky (venku na tabuli i na stolních „menu“ psané obligátně neustále coby zavináče). Ale hlavně národní fronta puritánských i liberálních-free štamgastů (vyhlášením stávkové pohotovosti) donutila nejvyšší šéfstvo rychle opustit dětinsko-buranský nápad s agenturní topless pinglicí „hore bez“. Tržby to dnes už nezvedne, zato přiláká vybranou společnost a mocně rozdráždí uslintané (a chudé) úchyly, smažky, socky tuzemské i východnější a jinou nevábnou svoloč. Vrr. A to letos v okolí Akropole (= opravdové prokletí Žižkova a hlavně nás, Žižkováků), v riegráku či na Parukářce aj. v horkém počasí feťácká sebranka děsivější více než obvykle. Včetně vypatlaných debilů s debilními psy. Nezřídka zapomenutými. A samozřejmě nejlépe bojových plemen, nebezpečně táhnoucími naší čtvrtí. Vrr. Když už hvězdně neúplatný šerif Radek zprivatizoval vnitro, tak by aspoň ostré Vítkovy hošany z českých Blackwater mohl poslat udělat pořádek. Klidně s ostrými. Nebo to brzy udělá někdo jiný. Vrr. Haf.

Chýně (BPH III.): V přestávce jihočeské Tour de Putyk 2010 zavítali jsme jistou neděli do Chýně. Nikoli na bicyklu, nýbrž cestou na houby na Rakovnicko. Pivovarská krčma mezi 11 a 12 kupodivu skoro docela prázdná. Desítka světlá, jedenáctka vídeňská (červená) a dvanáctka tmavá. Pivka bez jakéhokoli kazu. Teplé uzené na prkénku tentokrát pouze za 2, krkovička 1 - (moc solená) a bramborový salát nikoli českého, ale bavorského typu. Tudíž nakyslý. A šofér brblal nad absencí globální C-Coly. Nabízeny pouze domácí limo-šťávy. Což je dobře. Haf.        

Polička a Kácov (BPH IV.): Letní žižkaperk zaplavilo moře lipek vychcaně lákajících do prý nové Kácovské Pivničky. Denně 16 - 24, Havlíčkovo nám. č. 6. Hubertus 10 %  standard i kvasnicová, 12 % standard i kvasnicová. Že by další proměna dosti podivného a hlavně věčně se transformujícího šenku U radnice, resp. Krakonošova hospoda, U Šůvinky, Beer Club 300, Svět piva atd.? I adresa https://www.svetpiva.com hovoří za vše. Dobrý Kácov bychom moc rádi, leč této instituci moc nevěříme. A moc nevěříme, že za pár týdnů nebude zase všechno jinak. A na www stránkách pořád nechutně machrují s 22 pípami. Co kvalita?  Vrr. Coby P.S. velesmutné info z doslechu (osobně neověřené): Jedna z mariášnických dlouholetých partiček (kde páník stále coby řádný člen figuruje, leč jest silně líný se seancí zúčastňovat) před časem přesídlila ke Klokočníkovi. Převeliké nadšení z kácovského, z prostředí, jídla i new servírečky Lucinky. Dlouho to chlapcům ovšem nevydrželo. Kočička Lucinka rychle zdrhá a kácovské bylo údajně zde na přelomu července a srpna tak odporně nepoživatelné, že rychle nacházejí staronový azyl v Bořivojce. Potvrzeno i z nezávislého zdroje: skoroštamgast od Klokočníka sklesle hlásí, že o prázdninách pivko nezvykle kyselé. Až vlastně zkažené. Radost nedělá při konzumaci, ani posléze - docela nechutně prohání. Sice tu prý již na place neprudí legendární k... (= v Indii by byla posvátná), tedy vulgární tvor Lenka. Snad dokonce ujechala do Kanady (upřímně litujeme javorové listy). Co je to platné, když je pivko ... Proboha, kdy už kácovští zajistí, aby jejich pivka bylo možné i v Praze pít bez problémů? A je to vůbec kácovské? Vrr.    

Budvar (BPH VI.): Orig Budvarka (https://www.budvarkadejvice.cz) s orig kroužkem naštěstí  svůj orig standard stále orig drží. Stálice. Kroužek až magicky božský (třebas 12. či 19. 7.) či alespoň průměrně božský (třebas 19. 8.). Krmě nadprůměrná vždycky. Nicméně kronikářsky zaznamenejme pro lačné budoucí generace, že 7. 7. 2010 dopoledne bouchl agregát a ještě i k večeru nebylo pivko dostatečně vychlazené. Do boha! Přesněji první tři. Pak již paráda a koncentrovaná radost. A ublíženecky požalujme, že 12. 7. candát mírněji mdle-vysušený a česnek k tataráku pouhopouhý čínský a zbaběle totálně (či snad totalitně?) vyčichlý. Vrr. New Myslivna (https://www.restaurace-myslivna.com) nás již moc neláká. Jedna ze sestav obsluhy (a kuchyně) už vůbec ne. Vrr. Nicméně 9. 7. pan výčepní (coby již jediná persona na place v tradičně liduprázdném lokále) úslužný. Leč kroužek nevytočený a silně přiteplalý, kolegovo pseudovínko též. Pseudorumsteak tradičně vytrvale, houževnatě a tentokráte i velmi dlouho a vskutku hrdinsky odolávající každému ostří. Silný podprůměr. Ale zatím hosty sice rozhodně nelákající, ale ještě ani ještě zcela nevyhánějící. Ale bývá tu klid a zatím i hezky čisto. Haf. 

Dětenice a Český Ráj (BPH XI.): Český „Ráj“ nelidsky (nejen) v sezóně přelidněn. Obludná invaze obludných čtyřnožců (povětšinou nepříliš vychovaných a sociálně nepříliš silných), záplava vozidel i pomatených rádobyzávodníků na kolech. Tudíž navštěvujeme jen výjimečně a vlastně jen projíždíme. Za zaznamenání snad stojí nová, a proměnlivá, nabídka vcelku i poživatelných jídel v Hotelu Štekl na Hrubé Skále. Točí se pořád průměrný Budvar 12 %. Budvarská loga i slunečníky překvapily též nově na Kosti. V samotném Hotelu Helikar, včetně terasy! Odvahu vstoupit ovšem nalezneme nejdříve tak v zimě. A iluze si rozhodně přílišné neděláme. A na hrázi ve Střehomi teče Svijanský Máz a něco malorohozeckého. Pozor - výčep pro otrlé! Haf. Rohozecká pivka lze okusit za libovolnou cenu též v mini-baru-trafice ve Slavíkově ul. na našem Žižkově. Šenk Big Lebowski neprosperuje (nedivíme se) a šéf vymyslel hosty přitáhnout na úplné zrušení cen. Zaplatíte dle uvážení. Jak dlouho vydrží?     

Herold (BPH XVIII.): Vyjukla na nás jediná pražská pravá Heroldova hospoda. V ulici Za strašnickou vozovnou. Příznačně přímo pod krematoriem. Ve dni všední od 12, o víkendech od 13 hod. V nabídce 10 % světlá, 12 % světlá, 13 % černá, polotmavá 14 %, pšeničné kvasnicové. A řádka Heroldových lahváčů. Malá putyka vesnického rázu. Šipková, s poháry. Točí sympatická holčina, ochotná, pivně gramotná, pejskařka. Čtrnáctka příjemná, pšenice též. Hodně ovocná, více než Velen či Primátor. Zkuste - chodí sem i samotný p. Herold. Haf. 

Chodovar a Žižkov (BPH XX.): Žižkovákem se člověk nerodí, ale stává. Notoricky i časem prověřená moudrost platí i pro nás. Máme však též značné resty. Završením žižkovské trilogie z pera Zdeňka Šestáka je knížka Jak se ze Žižkova stalo velké město (Praha, Academia 2008). Coby pokračování titulů Jak žil Žižkov před sto lety a Jak hřešil Žižkov před sto lety. Ty jsme kdysi již představili. Třetí díl nám ale mezi pivní (a pivně-žižkovskou) literaturou leží již řadu měsíců. Nestíháme. Což je ovšem hanba, lenost a nekázeň. Hrubá. Vrr. A neprobádali jsme ani „starou“ knihu, ještě z „rudě-krvavých“ komančských časů (text Praha 3, minulost a současnost vydal ONV Prahy 3 roku 1988). O 20 roků později vychází publikace Praha 3 křížem krážem kolektivu pod vedením Pavla Augusty. Číst je co. Haf. A v červenci madame Kozumplíková (coby náčelnice Prahy 3) distribuuje brožurku Praha 3 a její místa. Průvodce městskou částí. Docela povedené a místy i užitečné. O místních osvěžovnách leč ani zmínka. Cyklo-mapka též moc užitku nepřináší. A v rámci avizovaných akcí Prahy 3 zde uváděné Farmářské trhy s informací září - prosinec taktéž ne. Nicméně o místě a časech konání FT ještě rozhodnuto prý zcela nebylo. A Praha 2 slibuje pravidelné FT na Tylově nám., které se k tomuto účelu rekonstruuje. Ostatně se dříve nazývalo Tržní. A kdypak Žižkov napodobí Prahu 6, která začala doplňování označení ulic tabulemi s bližšími údaji o původu jmen ulic? Což přispívá k zvýšení všeobecného povědomí o historii, místopisu, minulosti i současnosti příslušné městské části. Na srpnových dejvických FT již byl k mání sympatický a zajímavý 35 stránkový první Sborník dodatkových tabulí k označení ulic Městské části Praha 6. Haf. 

Pivní kuchaření a kapsaicin (BPH XXIV.): Již dávněji slibované žebříčky s hodnocením pálivých omáček a všelikerého koření a bejlí (na lidech pečlivě otestováno již přes 20 typů) přineseme konečně a brzy již snad na podzim. Letošní. Snad. Stále ochutnáváme (obvykle i pochutnáváme), srovnáváme, diskutujeme ... A vzorků pořád utěšeně přibývá. Haf. Firma na https://www.paliveomacky.cz reaguje bleskurychle a během 1 - 2 dnů po objednání již můžete testovat. Dorazila Scovilla´s Hot Gourmet West Indian. Od německého výrobce Scovilla. Hustší ovocná omáčka. Základem jsou Scotch Bonnet papričky, které v kombinaci s papayou a dalšími ingrediencemi (čerstvá karotka, cibule, sůl, limetková šťáva, maracujová šťáva, česnek) evokují chuť západoindické kuchyně. Bez výrazného octového základu a s příjemnou pálivostí (stupeň 8), která je příjemná a dostavuje se až po několika sekundách.  Vhodná  nejenom do doporučovaných ovocných salátů či na tropické ovoce. Vybalujeme též i hořčice: sladko-pálivou až příliš jemnou Bone Suckin´ Mustard Sweet Hot (hodně slabých 5) a cenami ověnčenou americkou Dave´s Gourmet Hurtin´Habanero and Honey. Pálivost slabších 7, leč  fajnová medová chuť s mírnými tóny Habenero i červených chilli papriček, které postupně sílí a asi fakt bude návyková (a je). Haf. To zařízení na https://www.webareal.cz/labuznik nikterak po mnoho týdnů nereaguje na opakované urgence objednávek. Vrr. Na takové „podnikání“ pozor! Leč koncem července přichází strohý majlík s info, že údajně měli jakési dlouhodobé problémy a začínají znovufungovat až od začátku srpna. Uvidíme. (Kecy - nefungují pořád). Doporučovat ovšem nebudeme ani prodejnu korejských pseudospecialit na rohu Bořivojky a Kubeličky. V zaniklém květinářství. Zabydlují se a prý nemají pranic společného s blízkým a předraženým restem Hanil. Korejsko-japonským. Vedle Koleje 5. května (= Švehlovy). Tady bývala hospoda (dříve i studentská) od pradávna, ale co pamatujeme - za skoro čtyři desetiletí - nikdy nic moc. Nyní? Údajné specialitky za stovky CZK, včetně „originálních“ asijských ingrediencí, které ovšem tvoří též i tráva či pampelišky z vnitrobloku. My to moc dobře víme a přesně tam se léta venčíváváme ... Vrr. Leč snobským předstíračům, že jim neskonale chutnají syrové zasmrádlé ryby s odpornou kyselou rýží (coby žižkovské suši) - to ze srdce přejeme. V prodejně samotné úřaduje komunikativní bio-paní, leč sortiment nepříliš početný ani kvalitní. Což něco ostřejšího? Ze čtyř druhů chilli omáček od fy Cinta (uváděná země původu Brunej - proč, ksakru, korejská specialita?) volíme extra hot. Supernízká cena varuje. Pálivost zanedbatelná. Nepříliš povedený a bez přehánění silně nechutný humus končí v koši. Stejně jako silně zlevněný jihokorejský pytlíkový ančovičkový (prý) bujón. 200 % chemie, superkoncentrovaný glutamát a mučivá slanost nad 1 000 %. Pozoruhodně odporné - ale vlastně jde o unikát, na který by striktně měl být zbrojní pas. Parádně využitelné k zostřeným výslechům třebas na Guantánamu či stylově na 38. rovnoběžce. Vrr. K velmi omezenému využití ponechána tudíž jedině Wasabi pasta. Též z Jižní Koreje. Zelenkavá zubní pasta s křenem wasabi. Též mocně chemické, nicméně i trošku zajímavě a netradičně pikantní. Haf. 

Náhražky a názvy piv (BPH XLIII.): Krušovice se pod tlakem svého pána Heinekena snaží. Pokus o „revoluci“ v jejich pivním menu. Staronová desítka, proměna Mušketýra i Jubilejního ležáku a nově též i Staročeský malvaz. Samozřejmě známe pouze z marketingových rejů v médiích. Dělá se nám silně blivno jenom když o tom čteme. Vrr. Ale prý již spuštěná akce „Peníze, nebo Krušovice“ je vskutku úsměvná. V případě výhrad k chuti „nové“ desítky jsou připraveni vracet peníze (on tam nějaký háček bude ...). Za totální devastaci kdysi kvalitního českého pivka by se ovšem nedoplatili! S nynější technologií tam dobré pivo prostě neuděláte. A nezachráníte to ani zpřístupněnou pivovarskou kaplí. Pomodlete se tam k mamonu! Vrr. K veleodporným náhražkám náhražek náleží i supernechutné prefabrikáty z nové provozovny v domě odborů na nám. A. Zápotockého (po kapitalisticku W. Churchilla). Jakýsi burger-schnitzel.com či snad schnitzel.world and planet? Vyjde to úplně nastejno. Kolega zostouzel předraženou neskutečnou hnusárnu tak sugestivně, že páník neodolal a masochisticky ve slabé chvilce vstoupil. Po delším váhání se strachem i otestoval. „Nejlákavější“ a nejpřijatelnější kombinaci. Údajně echt vídeňský řízek telecí (jeho genealogie ostatně visí na stěně) s echt bavorským „domácím“ salátem. Bratru za dvě stovky (a to ty nejmenší z nabízených porcí). Tácy, plasty, neútulno, průvan, smrad. Řízek uvnitř suchý, navrch mokrý, totálně bez chuti a průsvitně průhledný. A nepřirozeně chemicky starorůžový. Zda-li to vůbec bylo maso si tvrdit neodvažujeme. Pozoruhodně bezpohlavní byl i citrón. Salátu naštěstí tak malinko (cca jedna lžička), že umělá kyselost ani moc nevadila. Globální zlodějna. Žalovat za obecné ohrožení! Nikdy více! A globálním konzumentům čehokoli - dobře jim tak! Vrr. V době prázdnin a veder farmářské trhy navštěvujeme jen ojediněle. Zaznamenali jsme pouze, že na Fideláku v úterý absentují grilované rybky (ty asi jen o sobotách) a tedy pouze s pštrosími klobáskami, cigárem či kotlíkovým ptačím guláškem. A z čepu černohorský Kvasar a borůvková akvizice Luna. Počátkem srpna média poreferovala, že FT se v Praze odehrávají již na 12 místech. I každou středu na Pankráci před zrůdností jménem OC Arkády. Tam nemusíme. Farmářských trhů je již po Praze docela početně a z mimořádné atrakce se staly běžnou součástí života mnohých. Což je asi dobře. Leč udrží se kvalita nabízeného sortimentu? Aby brzy nebyly v módě superFT, hyperFT, megaFT, superhyperFT apod. Neboť „small is beautiful“. Vrr. Haf.   

Pivko ke snídani (BPH XLV.): Snídejte zdravě a pivně! Kvalita ovšem zadarmo není. Haf. V rekordních vedrech příjemná též kombinace parmské šunky (se sušenými rajčaty a olivami, bez pečiva) s čepovaným silákem Kasteel Rouge. Na koho je 17º po ránu příliš, nechť volí lehčí Brusells Kriek (alc 3,5 %) v 0,25 l lahvince. Kde? Jasně - U sadu (https://www.usadu.cz).

Bismarck (BPH XLVI. - XLVIII.): Ještě pár doplňků ke skotským pivním revolucionářům z Brewery Dog (www.brewdog.com). Jejich alternativní pivně-punková filosofie, sympatické tažení pro unifikovaným eurobírům i monolitickým gigantům, odpovědný i zelený růst, neotřelý a vtipný marketing a především opravdu kvalitní povedená pivka s charakterem i velkými příběhy jsou rozhodně hodny následování i mimo oblast skotských vrchovin. Haf. A co rodinný a vášnivý byznys firmy Odddog (www.odddog.cz)? Jana & Mike & Odddog Team kombinuje národnost českou (Jana s plynulou angličtinou) s anglickou (Mike, česky mluvicí téměř plynule). Nabízí vybrané produkty i členství v exkluzivním klubu. S hrdostí oznamují získání výhradního zastupitelství pro BrewDog v ČR. „BrewDog vzali pravěké umění vaření piva na svá bedra a vyvýšili ho na úroveň naprosté dokonalosti za pomoci přimíchání špetky excentričnosti“. Vedle skotských unikátních pivek nabízejí cider a perry od welšského Gwynt Y Ddraig. Řada cider výrobků byla rozšířená o přírůstek od Thatchers, ve formě Katy Rosé. Od tradičních cider se liší tím, že je rosé a  prodává se v lahvi 750 ml s uzavíratelným víčkem. A co to je vlastně cider a perry? Alkoholické nápoje vyráběné z čerstvě lisované ovocné šťávy s obsahem alkoholu mezi 4 % až 8,5 % obj. Cider se vyrábí z jablečného džusu, perry z hruškového a cider s příchutí je jablečné cider dochucené čerstvou ovocnou šťávou. Cider je jedním z nejstarších alkoholických nápojů v Británii. Klasickou metodou kvašení se vyrábí již od dob římské invaze v roce 55 př. n. l. Perry alias hruškové cider je velmi starý alkoholický nápoj vyráběný z hruškové šťávy. Vyrábělo se již od dob normanského dobytí Anglie v roce 1066, do velkoprodukce se dostává kolem 17. století. V současnosti je produkováno v menším množství než cider, přesto jeho popularita a „výstav“ každým rokem prudce stoupají. A coby poprázdninový bonus 10 důvodů, proč pít cider podle www.odddog.cz (dovolili jsme si jenom upravit překlepy a roztomilé pravopisné chyby). Tedy: 1) Ve Velké Británii je cider druhý nejoblíbenější alkoholický nápoj a Britové ho ročně vypijí více než 500 mil. litrů; 2) Naše cidery a perry jsou vyráběny pouze z čerstvě lisovaného jablečného džusu, který je kvašený bez jakýchkoliv přísad, kvasinek, barviv, cukrů, příchutí či konzervačních látek; 3) Díky těmto přírodním přísadám a nepřítomnosti chemikálií, je zde podstatně menší pravděpodobnost, že budete trpět opicí i když si dopřejete příliš cider či perry; 4) Při vědeckých testech ve Velké Británii se zjistilo, že cider obsahuje stejně tak vysoké množství fenolických látek a antioxidantů jako červené víno, což potvrzuje to, že cider je dobré pro chod Vašeho srdce a zdraví; 5) Cider má v průměru méně kalorií než pivo i víno; 6) Naše cidery a perry jsou vyráběny naprosto přírodní metodou a proto jsou vhodné pro vegetariány, vegany i celiaky; 7) Cider se může pít z půllitru jako pivo nebo jako víno ve sklenici menší; 8) Cider je oblíbený nápoj u lidí, kteří hledají alternativu k pivu, ale víno je pro ně moc silné; 9) Cider je možné pít jednoduše vychlazené jako pivo, za teplého letního dne si cider vychutnáte příjemně vychlazené s ledem, přičemž v zimních mrazech je lahodné s cukrem a kořením podobně jako svařené víno; 10) Pokud i těchto devět důvodů Vás nepřesvědčilo k tomu aby jste cider vyzkoušeli, můžete ho zkusit míchaný půl na půl s pivem. V Británii velmi oblíbené tzv. „Hadí uštknutí“. V tomto případě, ale s opicí již můžete počítat. Při povedené prezentaci BrewDog 24. 6. 2010 v karlínském Pivoklubu na adrese Křižíkova 17o (https://www.gastroinfo.cz/pivoklub) došlo i na nepříliš povedenou dražbu. Nejprve šlo o čtyři lahvičky unikátní (již nikdy neopakovatelné) série AB:01 s vyvolávací cenou CZK 400. Původně bylo avizováno vydražení pěti lahviček, ale jednu si předem již ponechal p. Aleš Dočkal. Zbylé byly vydraženy za CZK 700, 600, 600 a 750. A vrcholem mělo být vydržení jednoho kousku rekordního Bismarcka s vyvolávací cenou CZK 1 500. Vyvolávací ceny ve všech případech byly totožné s pořizovacími. Dražební komisař a spolušéf podniku v jednom p. Dočkal opakovaně prosil a naznačoval, že bude opravdu rád, pokud lahvinka vydražena nebude. A bude si ji moci ponechat pro potřeby Pivovarského klubu. K další lahvi se v brzku totiž nikdo v ČR lehce nedostane. Kromě jednoho všichni ostatní přítomní pochopili ... Onen nešťastník však na třetí výzvu za CZK 1 500 zareagoval a ani zhola nic ostudně nepřihodil. A přišel velmi lehce k unikátu ... Vrr. Nicméně akce se celkově vydařila velmi. Děkujeme. Haf.

         Tour de Putyk 2010: příprava (BPH XLIX.): Oprava s omluvou úvodem: Podnik na kraji námi velebeného sídla Zvíkovské Podhradí se samozřejmě léta správně jmenuje U rejdaře. A U hastrmana je ve Varvažově. Nějak nám minule z veder už mírně hrabalo. Haf. K věci: Jsme rámcově spokojeni s ČD, neboť nám umožňují další cyklo-pivní spanilé vyjížďky. Nicméně, ale ... Kosmické City Elefanty pojmou pohodlně i četné bicykly a jezdí často i úplně načas. Na Kolín ovšem při nejhustších vedrech překlimatizované do podoby až lednice. Z 50-60º C na nekrytém peróně (třebas Čelákovice-Jiřina) do méně než 20º C v soupravě bez možnosti otevření oken je fakt silně brutální (Že by i tady byly povolené ztráty účastníků 3 %? Jako při cvičeních armád Varšavské smlouvy? - pozn. Bertíka). Staré dobré panťáky luftovaly lépe a byly tak nějak více lidské. Nicméně ve směru na Kralupy nechladily a nefoukaly elefantíci zdaleka tak drasticky. Oba tahy, obdobně jako na Český Brod, vyjíždějí z milé Masaryčky. Tu máme tuze rádi. (Třebas i kvůli tradiční páníkově cyklosnídani: 10 dg domácí šunky od kosti, houska, 2 okurky). Haf. K normálním pokladnám tady klidně možno i s velocipédem či čtyřnožcem. Pokladní i osoby v informacích či osoby jinak pověřené vesměs milé, normální, ochotné i informované. Na rozdíl od pražského nádraží hlavního. Nebe a dudy! Pomiňme totální přestavbu hlaváku. I všechny obludné zmatky s tímto spojené. Nicméně rekonstrukce trvá přece jen nějak podezřele dlouho. Což je ale takový hezký národní obyčej. A je to přestavba zase k horšímu. Další pražské nákupní centrum cestující opravdu hodně potřebují! Ale zřejmě nepotřebují lavičky, čekárnu či srozumitelné informační tabule. Vrr. Omluvme i krásnou tradici ČD pravidelně překvapovat rozličnými výlukami na trase Praha - Budějovice právě v době nejhustších zmatků o prázdninách a dovolených. Nicméně nejpříšernější je personál na hl. n. Všechno je o lidech. Proč to někde jde, a jinde nikoli ...? Vrr. Odpuzující letištní pokladny, kosmické terminály, servisní okénka atd. s ohradníky pro dobytek odbavení příliš neurychlí. A s kolem či pejskem jste na hlaváku fakticky odepsáni. Dovnitř je zákaz a venku je zanechává pouze nezodpovědný šílenec (Spravedlivě dodejme, že zde byly již vedle zprovozněny i normální okénkové kasy pro běžné odbavování. Tyto jsme ale ovšem vždycky zastihli uzavřené všechny nebo byla otevřená pouze jediná. A u ní dlouhatánská fronta). Tudíž s novým info-centrem jsme trasy z hlaváku využívat přestali. Či nutno zakoupit lístky na Masaryčce nebo s mastným příplatkem přímo ve vlaku. Nicméně tradiční transport bicyklu do Tábora (a k Lužnici) nutno z hlaváku přežít. Jízdenku i místenku na kolo máme samozřejmě předem, leč u většiny vlaků na tomto tahu při kontrole na síti zabliká varování, že úsek Benešov - Sudoměřice u Tábora je veden náhradní autobusovou dopravou. Tohle moc dobře známe! Místenku na kolo prohlásí za neplatnou a do busu stroj nevezmou. Jako před dvěma lety v Táboře při srpnovém návratu z akce. Tudíž se páník jede poptat přímo do jámy lvové. Bohužel, s bicyklem. I při korektním využití místně instalovaných stojanů na kola pověřená osoba (= zpocený, kulhající, zlostný tupec těsně před penzí, ve skoro čistě bílé polozapnuté košili) velmi nevrle zachrochtá (20. 7. 2010, 14:19), že se sem s kolem vůbec nesmí! Prý je na prvním místě bezpečnost a „nikdo se tady nemá s kolem co vometávat“. Propuká konflikt. Kdyby páník fatálně nespěchal, šel by si stěžovat a neústupně žádal, aby tací ovádi u ČD dále již neprudili. To ovšem zdaleka, zdaleka nejhorší ještě nebylo. V „informacích“ mladík a silně korpulentní snědší dáma. Oba nesmírně důležitě zírající do obrazovek. Slušně a srozumitelně vnesen dotaz, zda se náhradní přeprava týká i uvedeného spoje, a zda v tomto případě místenka na velocipéd skutečně garantuje jeho přepravu. Informátor bystrostí neoplývá a naprosto neuvěřitelně není schopen z předložené jízdenky (!) vyčíst den, hodinu ani směr spoje. Poté se třikrát dotazuje, zda jde o rychlík. Drmolí, že k přepravě kola je nutný ještě i jiný doklad. To víme, leč zajímá nás něco jiného. Osůbka zadává cosi do počítače. Po notné chvíli se udiveně obrací ke kolegyni a táže se, jakže se výluka hledá (!). Silně nepříjemná Romka odfrkne, zabuší do klávesnice a odsekne, že výluka se týká všech rychlíků. Na dotaz, že na www stránkách spojů ale právě u tohoto vlaku nefiguruje, radostně vykvikne: „Ale já tady mám, že je u všech!“. Na opakovaný dotaz, zda kolo vezmou i do autobusu autoritativně zachrčí: „Do autobusu Vám kolo samozřejmě nevezmou“. Otázce, k čemu tedy je zakoupená místenka, nerozumí - leč vítězoslavně triumfuje: „Běžte se zeptat vedle k servisnímu okénku, ty mají lepší informace než my“. Po vystání fronty mezi ohradníky unylý metrosexuál unyle sděluje, že u inkriminovaného vlaku výluka asi zřejmě (!) nebude. Páník se - pro jistotu - jde pozeptat průvodčí přímo ve vlaku na Budějice. Ta sice příjemná, leč mnoho neví. Výluka se nemá týkat všech spojů. A o víkendech by snad mohl vlak i projet. A i kdyby byl přistaven náhradní autobus, snad (!) by měl všechna kola s místenkou pobrat. Haf. P.S. Jaký je konec? Happyendový. Vláček trasu projíždí celou a 25. 7. v 10:52 páník s bicyklem vyloděn v Táboře. Výluku s náhradní busovou přepravou páník ovšem několikráte absolvoval sólo při nutných inspekčních pravidelných návratech do metropole. Nutno přitom ocenit, že vždycky organizaci ČD zvládaly skoro na jedničku. A zpoždění byla minimální. A páník se konečně i dozvěděl, kterých spojů se výluka týká. Ovšem až na nádraží husitského města. Praha hl. n. - zrušit! Vrr.