Aktualizace XXX.

Aktualizace a Jezevcovy pivně-kulinářské drby

(neaprílové, leč z 1. apríla LP 2011)

Černá Hora (BPH I.): Žižkovské Královo Království (www.kralovstvi.com) chválí na stránkách únorových Žižkovských listů herec (a hudebník) D. Matásek, nezřídký to tamější host. Skoro vše podepisujeme, leč frekvence našich návštěv se už řádně zredukovala. Důvodů je vícero a zdaleka se nenachází pouze na straně podniku. Stále je to tady celkem fajn, a co nabídnout určitě mají. Snad alespoň tradiční soutěžní košt slivoviček letos stihneme. Vrr. Haf.  

Svijany (BPH II.): Březen U sadu (https://www.usadu.cz) započat prodlouženým víkendem s prdelačkou, paštikou, jitrnicemi, jelítky, ovárkovým prkénkem, zabijačkovým guláškem (poctivým, leč na nás moc sladkým) a miniřízečky z panenky a salátkem. V roli pivka týdne šviháckou a šmakózní Holbu Kvasničák 11º střídá taktéž šmakózní - leč jinak - Berounský Medvěd. Též 11º. Tradičně příjemně nakyslý a příjemně osvěžující. Šeptá se, že pivovar má mít nového sládka a chystají se úpravy jeho okolí - rozsáhlého areálu u berounského nádraží. Skanzen techniky bojové i nebojové má zůstat. Dalším kouskem pivní turistiky přímo od stolu je světlý ležák Jihlavský Ježek 11º (alc 4,8 %). Hořčí (přesněji hořko-sladký), digestuje. Solidní (nad)průměr. Jeho testování rádi několikrát opakujeme. Pro účely jarní rekapitulace shrňme, že na čepu aktuálně: Radegast Birell, Kozel 10º, Svijany 11º, Plzeň 12º, polotmavý Démon 13º, černý Merlin 13º, pšenice Velen + pivko týdne + Guinness. A stálá nabídka belgických lahváčů (včetně fantazijního hořkého Hopuse či luxusně pamlskového skvostu Kasteel Rouge), dalších speciálů (Maisels Weise, Jahodový Porter, Primátor 21º nebo 24º a řádka jiných). Novinkou je Višňový Porter, Čokoládový Opat  21º či pardubický Taxis 14º. Tento nejdříve lahvový a posléze se ujímá i žezla pivka týdne na čepu. I druhé setkání s Taxisem (= světlý speciál plně prokvašený, alc 6 %) vyznívá stejně: silný, s ovocnou chutí a především lepkavě sladký. Jako bonbóny BON PARI. Proč ne, leč my ho potřetí už nemusíme. Druhý víkend březnový = řízkový (telecí, kančí, krůtí, kuřecí, jehněčí, smažená roštěná). Březnový víkend závěrečný mírně meditativní, a též s kostkami z vepřového v pivním těstíčku a nastrouhanými syrečky, s medajlemi Tournedos přímo z bizona nebo s tradičním portugalským předkrmem na špejli s kukuřičnými válečky (Corazones de Pollo con Ajo). Jde o kuřecí srdíčka s česnekem etc. napíchanými na špejli. Spolu s ostře chmeleným Hopusem (alc 8,3 %) paráda a fantazie. Haf. Inkriminovaný víkend ovšem především ve znamení čím dál tím úděsnější změny času (Proboha, proč se pořád blbne s letním časem? Kdyby proklatá EU zrušila aspoň tuto debilitu proti lidem i proti přírodě. Putin má v hlavě mozek a už to pro příště zrušil. Žádné důkazy o úsporách totiž už dlouho neexistují - pokud vůbec kdy existovaly. Tradice ctíme tuze rádi, ale tuto fakt nikoli. Vrr. EU ovšem raději vymýšlí další nehoráznosti. Prý eurovylízancům vadí už i označení lehká piva. V souvislosti s alkoholem je údajně nekorektní používat slovo lehký. Asi se tak dočkáme piv stolních. Vrr). Tradiční zahrádka na Škroupově nám. otevřena 25. 3. Tentokrát,  kupodivu, žádná nová nařízení si byrokratický euromagor nevymyslel, takže vše zbudováno podle předpisů loňských. A tradiční štamlokál Krásova No. 13, U (bejvalejch) vyndanejch? Pivka (tradiční svijanské trio Máz - p. Knížák - pí. Kněžna) naštěstí zachována. A postupně snad přibyde i něco málo do nabídky studené kuchyně. Alespoň něco. A ve čtvrtek bývá vždycky „šťastný den“ s levnějšími panáky. Zelená za patnáct. Což nás ale nikterak neoslovuje. Haf.

Budvar (BPH VI.): Dejvická Originál Budvarka (https://www.budvarkadejvice.cz) hlásí: 8. 3. kroužek přechlazený a mírně vodový. Pít se dal, leč božský nebyl. Krmě průměr. Bohužel pouhopouhým průměrem byl kroužek též 15. 3. A tento den, bohužel, v sálu obsluhuje i nový pán, který nám sezení otrávil již minule. Jeho manýry vyhazovače (vypadá a předevší se chová jako vyhazovač z fitka, který si přivydělává vymáháním dluhů) hodí se do zaplivaného nádražního bistra ve tři hodiny ráno, a to ještě ve městě s převahou silně nepřizpůsobivých obyvatel. Tácky, pivkem i jídlem na stůl přímo hází. Protivné dotazy ohledně objednávek ke konzumaci rozhodně nevybízí a jeho reakce jsou, mírně řečeno, mírně nevhodné. Až skoro tupě hrubiánské. Možná mírně přeháníme, leč milo a klidno (které nás sem též lákalo) určitě nevytváří. Zkusíme zjistit, kdy slouží a v tyto dny sem zkrátka chodit nebudeme. Vrr.  Bohužel nastalo to, z čeho byly obavy. Dejvickou Budvarku jsme asi přechválili, včetně titulu „Jezevcův podnik roku 2010“. Letos ovšem podnik dělá hodně, aby vypadl z medailových pozic. A možná, že dokonce i z okruhu námi navštěvovaných zařízení. Vrr. 29. 3. kroužek ucházející, možná by chtěl více vychladit. Pokrmy slušný standard. Smůla - zase obsluhuje v sále neoblíbený číšník. Na úvod čekáme po příchodu přesně 12,5 minuty nežli se u výčepu ráčí vykecat, aby se otráveně přišel zeptat (= protivně vyštěknout), cože si dáme. Kroužky přináší za 5 minut a dnes tácky laškovně pouští po jednom na stůl z výšky 1 metru. (Dodejme, že zde „inteligentně“ již dlouho tácky nejsou na stolech). Máme žízeň, tudíž kroužek jenom zasyčí. Další objednávce - po nejméně dalších 10 minutách - předchází rádobyhumorné číslo obsluhujícího, který brutálně a nečekaně odsouvá sousední židli a usilovně hledá cosi na zemi. Prý hledá, kam jsme to pivko vylili, že tak rychle zmizelo (!?). Ha, ha, ha. Korektně dodejme, že alespoň přináší objednané a nic nepoplétá. Ale celkově stojí za pendrek ... Vrr. Vrr. Vrr. 

Medvěd, Krakonoš a Štěpán (BPH X.): Karlínský Pivovarský klub Křižíkova 17º (https://www.gastroinfo.cz/pivoklub) na třetí letošní klubové seanci (22. 3.) premiérově představuje pelhřimovského Poutníka. Pan A. Dočkal má pro Poutníky velikou slabost, my však jsme jejich kouzlo nějak neobjevili. Takoví průměrní ...(leč pelhřimovští pivovarníci, včetně jejich strategie i plánů, jsou sympatičtí velmi). O akci referuje BPH LXVI. Dodejme, že coby degustační sousto tentokrát posloužila jarní nádivka. Dobrá nádivka. Propuká další ročník již tradiční akce „100 jarních piv“, která je letos citelně zpřísněná coby „100 jarních českých polotmavých a tmavých". V období astronomického jara (21. 3. - 21. 6.) nutno vypít 100 různých produktů uvedeného typu a vše zadokumentovat i doložit účtenkami. A je vůbec na trhu 100 různých českých produktů těchto pivek? Uvidíme - vyhlášení a dekorování vítězů proběhne na první podzimní klubové seanci. Sázíme na osvědčené borce (a borkyně), kteří akci dominují již léta. Haf. Neúnavní experimentátoři a pivovarští bouřliváci ze skotského Brewdog Brewery připravili příznivcům další špílec. Stejný sladinový základ piva typu IPA použili na čtyři různé konečné produkty, které jsou chmeleny vždy pouze jedním jediným typem chmele (tzv. single-hop). Jde ještě navíc o čtyři typy chmele ze čtyř kontinentů: Citra z USA, Bramling X z Velké Británie, Sorachi Ace z Japonska a Nelson Sauvin z Nového Zélandu. Každý z této čtyřky je postupně v Pivoklubu nasazován na pípu č. 1. Začínala Singl-Hop IPA Citra, které nám o fous, bohužel, unikla. Podle zcela věrohodných referencí však vynikající, ovocnější, voňavá. A p. A. Dočkalovi šmakovala více než následný Singl-Hop IPA Bramling X. Nás ovšem oslnil - hořčí, pivko jako řemen. Těšíme se na zbývající a BrewDog fandíme stále více. Haf. Všechny čtyři produkty byly nabízeny též v lahvičkách ve stylovém čtyřpaketu „IPA is Dead“. Souprav je ovšem v ČR méně než šafránu ... Okusili jsme i čepovaný nefiltrovaný světlý ležák MMX z minipivovaru Lety. Prý ho někdo velmi chválí, jiní ovšem vůbec nemusí ... Zvláštní asi fakt je, hodně kalný, výrazně kvasinkové chuti. Objektivněji ale hodnotit nemůžeme, neboť jsme ho pili ihned po hořkém Bramlingu X, který nasadil laťku do nebeských výšin. A dodejme, že 22. 3. „místní“ Štěpán trochu dost zvětralý a hořký podivně. No, nechutnal nám. Vrr. Okusili jsme i jednu z místních best kuchyňských specialit. Pštrosí medaile s jablkem a brusinkami + brambory na tři způsoby (ve slupce, pusinky, placičky). Objednáváme spíše ze studijních důvodů, neboť CZK 395 je přece jen trochu dost i na místní ceny. Hodnocení? Ne, že bychom si toto objednávali vždy, ale nelitujeme. Maso bylo překvapivě tmavší a skutečně zajímavé i výborné. Přílohy ale jenom průměrné a přehnaně jich dohromady nebylo. Nicméně, prubněte občas i studeného uzeného pštrosa. A v tancích ve sklepě Pivovarského domu dozrává várka speciálu Křižíkova 17°. Haf.

Chodovar a Žižkov (BPH XX. + další žižkovské díly): Sporu o Nákladové nádraží Žižkov (NNŽ) věnují Radniční noviny (listy městské části Praha 3), 2011, č. 3, plné čtyři stránky. Argumenty pro zbourání i proti. Nejen v této tahanici má ovšem každý plná ústa obecného blaha a ve skutečnosti myslí na vlastní kapsu. Je NNŽ kulturní památka nebo není? Faktem je, že již dlouho vábně nevypadá. A že je stále ve větší míře okupováno a zamořeno těmi, o které na Žižkově fakt nestojíme. A představuje tak i v současnosti značné bezpečnostní riziko. Má však opět zvítězit dálniční urbanismus? V podobě protažení Olšanské ul., která by obrovský areál „chytře“ rozpůlila. Není to obdobná genialita, jako přepůlit magistrálou horní polovinu Václaváku? A jak známo, rozšíření dálnic dopravu nesníží, nýbrž právě naopak. Přiláká a vytvoří dopravu další. Takže z nyní méně vytížené Olšanské se má stát další Jižní spojka či Legerka? Děkujeme. Fakt nechceme. Tady totiž opravdu není developerovo! Vrr. Vrr. Vrr.

Pivní kuchaření a kapsaicin (BPH XXIV.): Další zásilka od https://www.paliveomacky.cz. Pálivostí, a to tradičně neextraktových (s jednou jedinou čestnou výjimkou). Co dorazilo? 100 mg mleté chilli papričky o pálivosti 80 000 SHU coby pepř kayenský (pálivost 10). Slabší než Naga Bih Jolokia, leč té zatím hromádku ještě máme. 148 ml lahvička Cajohn´s Kilauea Hot Sauce (čokoládová habanera, ocet, pálivost 10). Dle popisu lahodná omáčka pojmenovaná po havajské sopce. Vyrobena prý jen z čokoládových habaner s nasládlou tropickou chutí. Jsme zvědaví. Pálivost překvapivě až nečekaná, déletrvající a příjemně osvěžující. Leč chuťově - sice omáčka ujde, ale je tak nějak „obyčejná“. Mírnou uzenost mírně registrujeme, násládlost ovšem nikoli, spíše mírně protivnou slanost. A upřímně - moc rozdílů od obdobných produktů fy CaJohn´s nezaznamenáváme (Páníkovi první utkání s omáčkou posléze moc nesedlo. Bylo mu blivno, leč není jasné, zda to nebylo po tuze nedobrém taliánu. Z FT Kulaťák. Vrr. Či od střevní chřipice, co okupuje nejen žižkaperk. Kilauea asi ještě šanci dostane. A páník se druhý den zázračně vyléčil pomocí darované lahvinky bombového moku Hardcore IPA od BrewDog. Vřele doporučuje - pozn. Bertíka). Další novinkou je vítěz prestižní Golden Chile Award. 148 ml omáčky od Captain Thom`s na počest tradičního mexického svátku - Památky zesnulých. Captain Thom´s Dia De Los Muertos. Údajně chuti uzených papriček Habanero společně s chutí Tequily a limetky. Složení: papričky Habanero, uzené papričky Habanero, papričky Piquin, mrkvové pyré, ocet, tequila, limetková šťáva, cibule, koření (pálivost 8). Překvapuje její řídkost a tekutost. Skoro jako ocet. Tedy přesněji šťáva z limetky. Nezvyklá, leč docela milá záležitost. Pálivost maximálně kolem stupně 8 je cítit i po chvilce. A potěšil i doprovodný stylový přívěšek ve tvaru kostry. Pálivosti stupně 8 má být údajně absolutně nejlepší omáčka z produkce Marie Sharp (Belize). Podle úsudků gurmánů českých i zahraničních. Tento produkt Marie Sharp's Fiery Hot Habanero se má nalézat na každém stole snad ve všech restech v Belize. 148 ml lahvička skrývá: výběrové červené papričky Habanero, čerstvou mrkev, cibuli, čerstvou limetkovou šťávu, ocet, česnek, sůl. Pálivost prý vyvážená a v chuti mají vynikat kombinace čerstvé mrkve s papričkami Habanero. Odoláváme a s otevřením hrdinně čekáme na vhodnou krmi. Tudíž od Marie Sharp pro nás jedničkou stále zůstává Grapefruit Pulp Habanero pálivosti 7. Návyková záležitost. Silně. Ale bohužel už dochází a k sehnání nikde již dlouho není. Vrr. V zásilce jsme ovšem doplnili o další kousek zásobičku Captain Thom`s Thai Monkey Hot Sauce (pálivost 6). Velmi zvláštní, neklasická, arašídová a nám docela dost šmakuje. Na závěr bombička. Obsahuje sice i extrakt kapsaicinu, ale zase jde o unikátní hořčici. Crazy Jerry´s Mustard Gas v echt stylové „gas“ 120 ml piksle s malůvkou plynové masky. Hlavní ingredience: hořčice, ocet, voda, sušený česnek, sušená cibule, hořčičný olej, extrakt kapsaicinu, sůl, cukr. Pálivost: 10+ (přes 120 000 SHU). Při ochutnání pekelného produktu mají vzplanout i chloupky v nose. Mrkněte na doprovodné video na https://www.paliveomacky.cz/produkt/crazy-jerry-s-mustard-gas-38.html. Pikantní malý ďáblík to určitě je, leč do brutalit extraktových omáček má hodně daleko. Což je vlastně dobře. S dávkováním je sice nutno zacházet opatrněji, ale z produktu máme docela radost. Jsme ovšem tuze lakotní, tudíž ke klobásce U vyndanejch pořád nosíme středně pálivou (a hlavně dostupnější) Colmans z anglické prodejničky na Vinohradské pod Jiřákem. Haf. Pro pořádek dodejme, že z jiné pražské prodejny anglických cetek (údajně kdesi na Václaváku) získáváme zelenou 180 ml tubu Pfefferoni Senf. Feurig Pikant. Od Mautner Marhof z Vídně. Proč je prodávána coby anglická specialita netušíme. Zázraky nečekáme a oni se také opravdu nedostavují. Průmyslový prefabrikát na samé hranici poživatelnosti. Hořčicového typu, slaný, o pálivosti řeč nemůže být vůbec. Máme vyhodit hned? Zkoušíme místo soli na dušená játra. Pozřít se to dá, ale zážitek to fakt není (a my vlastně játra ani moc nemusíme). Takže pápá ... (Z vrozeného škudlilství ovšem páník tubu nese zpět do lednice. A tuba najednou praská na svém konci a hnědá lepkavá hmota je všude. Fuj. A těch sprostých slov ... - pozn. Bertíka).     

Náhražky a názvy piv (BPH XLIII.): V den, kdy se narodil Dr. med., Dr. phil. Josef Mengele, doc. Radim V., CSc., doc. Ing. Alena H., CSc. i doc. páník, startují v roce 2011 Farmářské trhy Jiřák. A nabírají pravidelný rytmus středa (celý den) + sobota (do 14). A nově údajně i s mlékomatem, který ovšem zatím není. První den opět bez pivka, stánků méně a k občerstvení zatím zase pranic. Párky na elektrickém grilu ledové a prostší obsluhující netuší, jak, a kdy, má zařízení zapnout. Vrr. Zakupujeme plátek doupovské tlačenky (solidní, leč nikoli tradiční tláča, ale moderní mozaika) a těšíme se na křupavou housku či rohlíček. Stánků několik, poživatelné pečivo ale nenalézáme nikde! S odporem kupujeme gumovou navlhlou pseudohousku. Kde už jinde než na FT nakupovat pečivo? A coby nemilé zpestření stánek s CD aj. nosiči (též farmářský produkt?), který obšťastňuje celé náměstí nečeskými žalmy naříkajícími hlasitostí přes 100 Db. Opravdu vydařený start. Vrr. Poctivě ovšem dodejme, že řada tradičních stánků - známých i oblíbených od loňska - na Jiřák dorazila i letos. Včetně bohdanečské palírny. Sobota na Jiřáku už daleko vydařenější. Včetně stánku s Chocholate Truffles. Mlsně zakupujeme ty s Grand Marnier a madagaskarské-vanilkové. Doma světácky čokoládky zapíjíme Kirsch Porterem (alc 4,2 %) z Brauerei Löbau. Požitek. Neuvěřitelné - poprvé na Jiřáku i s pivkem! Stánek s točeným Bakalářem - světlé výčepní 10° a příjemné polotmavé výčepní 11°. A coby bonus lahvička polotmavého speciálu, dle starodávné receptury. Bakalář 555 Christmas Double Bock. Silák s alc 7,0 % a sloganem „Jeden papež v Římě, jeden přístav v Anconě, jedna věž v Cremoně, jedinečné pivo z Rakovníka“. Lahvičku ovšem nesobecky věnujeme kolegovi, který z Rakovnicka přímo pochází a k Bakalářům má vztah přímo srdeční. Verdikt vynáší veskrze pozitivní (leč on je neobjektivně zaujatý). Haf. Další středy opět s Bakaláři a dokonce už i s párky, klobásami, haluškami etc. Což je dobře. Mlékomat pořád nikde. V sobotu 26. 3. na Jiřáku opět standard, včetně Bakalářů. Haf. Sobotní FT začaly už i na dejvickém Kulaťáku. Stánků přibylo, nabídka ovšem točené pivko pořád neobsahuje. To v Lysé nad Labem na jarmareční akci Zemědělec & kůň možno vesele popít nymburská i Heroldova. A chválíme - vedle obligátního kotlíkového pštrosího gulášku - též netradiční pštrosí držťkovku. Jistý náznak exotična tam sice je, leč osvěží. Haf.     

Pivko s deserty a nový časopis (BPH LXIV.): Šílení molekulární gastronomie a všelijakých potravinářských chemiků-pošuků vesele pokračuje. A rádobysnobové jásají nad tím, jaké nehorázné částky mohou za nechutné obludnosti zaplatit. Nevěřícně čteme o alchymistickém mágovi H. Blumenthalovi provozujícím oceňovanou restauraci v britské vesnici Bray. A údajně jde i o universitního profesora právě molekulární gastronomie. Před rokem vymyslel jídla vydávající zvuky. A nyní servíruje pokrmy svítící ve tmě. Umí zatím rozsvítit palačinky a želé. Světlo prý způsobuje přírodní chemikálie luciferáza, kterou získává „podojením“ medúz a světlušek. Tyto masově chová právě k uvedeným účelům. Čeho se ještě dočkáme? Což tahle prdící amarounový kaviár s ohňostrojem ...? „Zlatý prciny ...“. Vrr. A jaké jsou výsledky párování desertů s pivky z únorového klubovém karlínského večera? Nepřekvapivé vlastně. Z dezertů Pivní dort, Macaron, Panna Cotta se ve vyznačených kombinacích objevuje nejčastěji karlínský Pivní medovník (88 x), Panna Cotta (85 x) a teprve až pak molekulární Macaron (78 x). Coby nejsnáze kombinovatelné pivko byl označen Primátor Stout (57 x), dále Maissel´s, Punk IPA atd. Poutník coby reprezentant českého ležáku plzeňského typu se objevil 35 x a i 29 x byl zkombinován kyselý echt lambic Gueze Cuveé René. Vítěznou, tedy nejčastěji vyznačenou, kombinací se - nepřekvapivě - stala dvojice Pivní dort + Stout. Stříbro brala souprava Macaron + trappista Achel Blond, bronz spojení Panna Cotta + Stout. Haf.