Zrzavé novosti 43

Zrzavé novosti aneb staronové aktualizace a Jezevcovy pivně-kulinářské drby

(No. 43., z Vítězného 25. února LP 2017)

Kategorický protest a zásadní nesouhlas: Tohle už není putinovský trolling, tohle už nejsou každodenní postpravdy ani fake news, tohle je nestydatá nehoráznost roku! Jak si někdo může dovolit welsh corgi pembroke uvádět až na 11. místě (!) v žebříčku inteligence? Velezrada, sabotáž, arcikacířství, rouhačství, provokace. Neodpustitelné, trestuhodné! Jacýsi američtí pseudovědátoři (údajně tzv. psychologové zvířat) prý sestavili žebříček 141 psích plemen. Hyperaktivní border kolii či honícího australáka ještě možná i bereme (corgi by se maximálně s nimi mohl dělit o bednu), leč salonní pudl s mašličkami, přitrouble lokajský retrívr, milující všechny dvounožce, bijec rotvík, nebo pet hračka motýlek? Jde sice pouze o tzv. inteligenci pracovní, tj. seřazení plemen pouze podle otrocké učenlivosti (= údajné schopnosti zalíbit se páníkovi a vyčíst odezvu z jeho chování), ale přesto … Corgi je přece osobnost. Corgi až ve druhé desítce? Proč briská panovnice nevyhlásila Americe válku? Proč DJT pseudovědecké pracoviště neobsadil národní gardou? A kde je aktivita našeho útvaru proti dezinformacím?

Pivní moudrost a recept: Po čase snad opět neuškodí, ba ani snad příliš neurazí, hrstka pivních aforismů. Aforismů přespolních: „V sedmém nebi býval obvykle až tak po desátém pivu“ (Stephen Leacock). „Pěkným ženám pivo kupujeme. Kvůli škaredým ho pijeme“ (Ed O'Neill). „Lépe v krčmě myslet na kostel, nežli myslet na krčmu v kostele“ (Martin Luther). „Dejte mi ženu, která miluje pivo a já dobudu svět“ (Vilém II.). „Náboženství se střídají, pivo a víno zůstávají“ (Harvey Allen). „Není těžké vyznat se v anglické kuchyni - co je teplé, to je pivo, a co je studené, to je polévka“ (neznámý autor). Dodejme drobničku z luhů a hájů (a záchodků) našich: „Je to láska, nebo klam, seru na to, pivo si dám!“ (neznámý autor). Jde o jednu z nesčetných latrinálií, tj. originálních nápisů na veřejných záchodcích. Z nich je patrně nejznámější (a to i globálně) velmi rozšířená kultovní latrinálie někdy z 60. let minulého věku - „Servít je vůl!“. Kdo byl onen legendární Servít, dodnes nikdo s určitostí neví. Prý nejžhavějším adeptem zůstává jistý náročný profesor pružnost a pevnosti. Suché panenky bez chuti opravdu nemusíme, krkovička je samozřejmě krkovička, leč čestnou výjimku lze snad výjimečně protentokráte učinit. Kulinářským tipem se dnes stává pečená panenka v černé pivní omáčce se šalotkami, máslovými špeclemi a fazolkovými lusky ve slaninovém kabátku. Přichystejme si: 1 kg vepřové panenky, půlku celeru, 1 mrkev a 500 ml oleje. Na glazování šalotky: 750 g šalotek, 90 g másla, 1 lžíci cukru, kvalitní černé pivko, 1 lžíci nasekaného tymiánu, nasekanou petrželovou nať, sůl, pepř. Na omáčku: 250 ml černého piva, 100 g hladké mouky, 1 mrkev, půlku celeru, bobkový list. Na špecle: 250 g polohrubé mouky, perlivou minerálku, sůl, 1 vejce, 100 g másla. Na lusky: přiměřeně zelených fazolek, 10 plátků slaniny, ždibínek másla. Masa minimálně den marinujme. Následně toto opečme na grilu z obou stran, aby byla patrná kůrka. Na másle orestujme šalotku, zasypme cukrem a nechme zkaramelizovat. Vše zalijme černým pivkem, přidejme tymián, pepř a sůl a přiveďme k varu. Zvolna podusme cca 10 minut, až se tekutina vypaří a šalotky budou zlatohnědé. Na omáčku orestujme kořenovou zeleninu nakrájenou na kousky spolu s bobkovým listem a pepřem. Podlijme černým pivem, provařme a zahustěme zásmažkou z mouky a tuku. Jakpak na špecle? Z polohrubé mouky, minerální vody, soli a vejce vytvořme táhlé těsto. Pomocí speciálního struhadla tvořme špecle, které vkládáme do vroucí vody. Až vyplavou na hladinu, vyjmout a na pánvi opékat dozlatova. Fazolové lusky upravíme odstřihnutím konce. Přivedeme k varu osolenou vodu a v ní lusky kolem 10 minut blanšírujeme. Následně scedíme a opláchneme studenou vodou. Lusky balíme do plátků slaniny a opékáme na másle. Nakonec vše řádně vyrovnáme na talíř a spokojeně sežereme. Jedná se ale o pokrm veskrze dámský a jemný, tudíž chlapáci budou mít málo a ukojeni asi nebudou. Dorazit se lze třebas bůčkovou pomazánkou a pomazánkou obatzda dle receptury Malešického mikropivovaru, kde jsou tyto titulovány a náležitě velebeny coby „královny pomazánek“. Návody p.t. zájemce nalézá na https://www.rozhlas.cz/strednicechy/recepty_pochoutky/_zprava/kralovny-pomazanek-pomazanku-obatzda-a-buckovou-pomazanku-ochutnal-zdenek-podhursky--1675622. Douška (k doušce minulé): ZN No. 42 obsahují rozverný lidový text „Když se ožere profesionál aneb chvála češtiny“. Tedy opít se podle profese (a abecedy) na 59 způsobů. Přesněji na 57, neboť označení „má jí jako vidle“ se nám tam vloudilo dvakrát a „uličník“ není profese (hrabě ale profese je, když může být kníže …). Leč opomněli jsme „kropič je zlitej“, „krmič je na šrot“ a „klempíř je na plech“. Takže kouzla češtiny aneb ožrat se podle profese hned na 60 způsobů.

Svijany (BPH II.) + Rohozec (ZN 19.): Hitparádě čistých zisků z každého uvařeného půllitru za rok 2015 vévodí Svijany. A to cifrou CZK 2,07 na půllitr, při výstavu 0,6 mil. hl. Absolutně čistého zisku bere nejvíce Prazdroj: CZK 2 957 mil. Svijany pak 257,9 mil. Celkově v roce 2015 velcí pivovarští hráči své profity utužili. Jen Pivovary Lobkowicz tyto informace nezveřejňují. Za rok 2015 údaje nezveřejnil ovšem ani Únětický pivovar. Únětice se přitom v roce 2014 stávají „skokanem roku“, když hlásí čistý zisk na každém pivku plných CZK 2,62. Tehdy ještě jako minipivovar. V roce 2015 se ale zařazují už mezi pivovary, neb překračují hranici 10 tis. hl. Úspěch Tkadlecovým přejme, o tom žádná, leč ještě coby minipivovárek vařili přece jen …  Během ledna 17 získáváme ve svijanské pivovarské prodejně Svijanoviny, ročník 16, prosinec 16. Kdysi jsme Svijanoviny sledovali pravidelně a pečlivě (a nosívávali k legendárním Vyndanejm), v době, kdy ještě Svijany byli k pití. I k pití pravidelnému. Prosincové Svijanoviny přináší přáníčko sládka p. Menšíka, střípky informací o edici Vánočních plechovek, Vánočním balení piv, o svijanské restauraci Delta v pražských Kbelích (Kam údajně lze na svijanské zajít od roku 1999. No, myslíme, že rok úplně nesedí. Netočili Svijany ve Kbelích ještě dříve? Jde totiž o jedno z vůbec prvních míst v Praze, vedle bistra na Jánském vršku etc. Paměť nám ale už neslouží). Informují v neposlední řadě i o pivovarském kalendáři. Kalendář představující zrekonstruovaný Zámek Svijany (a především vesměs sličná děvčata) je profesionální, povedený, velmi decentně hanbatý a celkově druhý nejlepší v historii svijanských kalendářů vůbec. Číslem 1 ovšem bezkonkurenčně zůstává kalendář s děvami okrojovanými na rok 2014. Pro rok 2017 favorizujeme slečnu březnovou a slečnu říjnovou. Kam se ovšem hrabou na únor nebo prosinec 2014. Pivovarská prodejna svijanská je zásobená velmi dobře, včetně dostupných kalendářů za lidových CZK 99. Kalendáře už není nutno pracně shánět jako kdysi. Chválíme. Pochválit ovšem rozhodně nelze prodejničku pivovaru rohozeckého, taktéž spadajícího pod Svijany. Prostory malé, ba miniaturní, tragicky neopravené a během zimy nemají vůbec nic k jídlu a hlavně žádné točené. Hanba, ostuda. Tohle má být Pivní pohotovost-ambulance? Jen lahváče, mošty a pár rohozeckých suvenýrů a pěkných i kvalitních propagačních předmětů, které by si zasloužily o dost důstojnější prezentaci. Svijanští by sem mohli něco ze svých tučných zisků investovat.

Budvar (BPH VI.): Budvar má expandovat. Zřejmě do Asie či Afriky. Nový ředitel, který má být vybrán do konce února, bude mít za úkol najít a koupit nový pivovar. Je to dobrý nápad?  Kdo naváže na úspěchy i urputnost p. Jiřího Bočka, který provždy zůstane Panem Budvarem? Pan Boček především národní podnik uhájil jako takový a k tomu tento uhájil před nájezdy společnosti Anheuser-Busch. Americko-belgický gigant AB Invev přitom nyní vlastní i budějovický Samson, který modernizuje a není vůbec vyloučeno, že zde hodlá vařit i nová piva značky Budweiser. A s nimi expandovat. Nicméně tzv. pivní experti (samozřejmě vždy nezávislí) mediálně povykují, že „Samson ani pod vládou AB Inbevu český národní Budvar neohrožuje“. AB Inbev podle nich Samson koupil z čirého altruismu, nehodlá na něm nijak vydělávat a ani samozřejmě nechce Budvaru nikterak konkurovat. Dělají si z nás blázny? Kolem nového ředitele národního podniku Budvar se však hraje nečistá hra. Ministerstvo zemědělství bez řádného výběrového řízení, pouze tzv. oslovením, vybralo agenturu, která bude mít stěžejní vliv na výběr. Jedná se o firmu Constellation, kdy její jednatel je současně víceprezidentem Americké obchodní komory v ČR. Všichni dobře ví, kolik sporů Budvar právě s Amerikou již vedl a vede. Světoznámá značka Prazdroj odešla do zahraničí, pokusy o rozkradení, vytunelování a zničení Budvar zatím přežil. Přežije s novým ředitelem?  P.S. Není už na hlavu, že si ministerstvo vybírá firmu, která vybere ředitele? Proč ho nevybere samo? Naštěstí však v komisi, která ministrovi doporučí tři žhavé kandidáty, má usednout i p. Boček.

Kersko (BPH IX.) + Poděbrady (ZN 35.): Pivnice Hájenka (https://www.hajenka-kersko.cz) ctí a drží v době 2. 1. až 23. 2. zimní dovolenou. Zaslouženou dovolenou. Na viděnou na jaře.

Medvěd, Krakonoš a Štěpán (BPH X.): Pivovarský klub Křižíkova 17° (https://www.pivovarskyklub.com) zahájil další kalendářní sezónu klubovým večerem 24. ledna. Seancí s tradičním představením dvou minipivovarů - tentokráte přijeli zástupci létajícího pivovaru s veselým jménem 2 Plešouni se sídlem v Hýlově (zatím ještě létají, nicméně doufají, že otevřou vlastní pivovar ještě v tomto roce) a pivovaru Hasič z Bruntálu. BPH ze žižkaperku do Karlína nesestoupila. Snad až bude tepleji, bez ledu, bez námrazy. Nejstudenější leden za posledních cca osm dekád by se už mohl jít vycpat. Únor bílý, pole sílí. No, kdyby alespoň v Praze bílý nebyl, byli bychom raději. Únorový klubový večer propuká 21. února. Představují se opět dva noví vařiči - Kašperský pivovar a Továrna Slaný.

Dětenice a Český Ráj (BPH XI.) + Rohozec (ZN 19.) + Neumann (ZN 19.) + Mostecký Kahan (ZN 28.) + Malá Skála (ZN 41.): Hruboskalský Hotel Štekl (https://www.hotel-stekl.cz) otevírá opět až 31. března. To zase budou ceny a experimenty … Nebo už vůbec nebudou restauraci pro neubytované provozovat? Uvidíme, iluzím přitom ale nepodléháme.

Bernardův kult (BPH XVII.): Bernard posiluje. Před Vánoci začal opět po pěti letech vyvážet do USA. Loni uvařil rekordní výstav, přes 315 tis hl. Pevně počítá s růstem dalším. A v roce 2016 slavil 25 let trvání, a to i vymazleným magazínem, který rozesílali hned dvakrát.

Pivní toulky Žižkovem (BPH XX. + XXV. + XXVIII. + LII. etc.): Na žižkaperku, na škroupáku, zkrátka doma U sadu (https://www.usadu.cz) 8. ledna končí na čepu silák La Trappe Quadrupel. Škoda, přeškoda, při hodně početných a dlouhých mrazivých ránech prima zahříval a nabudil. Vydržel na čepu přes půl roku. Všechna čest! Parta Quadrupeláků však už chodí méně a nepravidelněji a konzumuje i v menším množství. Čili silák zase už pouze a jen lahvový. Ve stejný čas nastává i konec čepovaného Démona, což pár pravidelných štamgastů Démonistů ze Shreka nese hořce těžce. Coby substitut konzumují polotmavý Rebel. Též nezanedbatelné voltáže. Druhý týden lednový se na sadovském čepu zabydluje světlý Herold, prý jakási jedenáctka (světlý březnický ležák ovšem má být dvanáctka a světlé březnické výčepní pak maximálně desina, pivo 11° na svých stránkách pivovar vůbec nemá). Podrobněji však ani raději nepátráme. Jde totiž o hodně slaboučký (pod)průměr, nasládlý. Bohužel, Herold střídá na čepu kmenový, a neškodný, Klášter 11°. Což bylo naše záložní pivko (když např. končí sud Sádka a tento již mívá šlemovitý ocas). Snad to není změna trvalá. My, chlapi z BPH za Klášter mocně lobujeme. Prozatím marně. U Sadu totiž na nějaký čas končí Pivovary Lobkowicz. Tudíž místo Démona Rebel, namísto Merlina Master … Herold však není neškodlivý, Herold způsobuje běhání (vytrvalá tradice Březnice se opět navrací, kdysi to bývávalo synonymum pro samos…). Raději k událostem optimističtějším. Prodlouženě víkendové kulinářské speciality od 12. 1. ve znamení zimní zvěřiny. Repertoáru suverénně vévodí božské kančí kolínko pečené na černém pivku a jalovci s červeným zelím a mačkanými bramborami se slaninou. Zážitková gastronomie. Šmakuláda. Maso nadpozemsky lahodné a kombinace červeného zelí s pivní šťávou je sice překvapivá, leč skvostně delikatesní a vymazleně vyladěná. Tleskáme, děkujeme. Nedávné zdejší jehněčí kolínko bylo bezvadné a bez přehánění výtečné, kolínko kančí je ještě o level výše. Lákavá je ovšem také další nabídka: zvěřinová klobása, v kotlíku podávaná vydatná gulášovka, svíčková na smetaně z jelení kýty sous vide + špekové knedlíky + brusinkový terč s citrónem, lovecký zvěřinový guláš s pečenou cibulkou a čerstvým křenem + bramboráčky (Guláš hutný a kolega TOS je spokojen. I s bramboráčky, které tady tradičně připravují světlé a nekřupavé. Což on rád. Záleží na chuti. Jezevec raději bramboráčky velmi silně česnekové, hodně tmavé, hodně suché a co nejvíce křupavé), dančí špikovaná plec s perníkovou omáčkou + opečené bramborové noky a srnčí soté na víně s hříbky + šik parisien brambůrky s červenou cibulkou. To se nám hoduje, to se nám to žere … V půli ledna přichází na řadu další plzeňská sládkova volba v podobě Gambrinusu rubínového ležáku. Barva vcelku snad i pěkná, rubín až do černa. Vůně ovšem nulová a chuť také. Jako vodou naředěné černé. Prázdné a slabé. Hodně prázdné a nevýrazné. Tohle má být třináctka? Nepovedené. Nicméně s kmenovým štamgastem E. si alespoň infantilně přehráváme nejlepší hlášky z legendárního dílu Rubínové kříže neméně legendárního seriálu, k čemuž nás aktuální sládkova volba volně inspirovala. Rádi také pozorujeme vkusnou firemní dodávku, s pěkně vymalovaným králem Gambrinem, majícím v ruce půllitr a lišácky připíjejícím „Na ty, kteří mají jasno“. Jasno opravdu máme a právě proto si géčko nedáváme. Od 19. 1. prodloužený víkend s atraktivními steaky, jejichž nabídka posléze byla prodloužená skoro o dva týdny. Hosté nějak přestali baštit (on leden a únor ovšem všude bývá slabší, ba hodně slabý). O jaké steaky šlo? 1. Pfeffersteak z uruguayské svíčkové, pepřová omáčka ze zeleného pepře, smetana a brandy. 2. Vepřový T-Bone, sherry rajčátka, kukuřičný váleček na grilu, máslo. 3. Steak z krkovice na grilu se zázvorovým máslem a čerstvým tymiánem. Pfeffersteak nezklamal, byl výborný a jedlý. Ovšem „pouze“ výborný. Poměr cena/výkon u takového kančího kolínka nebo výtečné krkovičky vyznívá příznivěji a tyto přinášejí úchvatnější gastrozážitek. Přitom nejsme nijak přehnaně unešeni (a to v tuzemsku nikde) hovězím jihoamerickým (přesněji mnohde údajně jihoamerickým), které muselo cestovat přes celou zeměkouli. Nebo ho tady prostě neumíme správně udělat. Bývá málo šťavnaté a takové zvláštní. Bez chuti. Ač jsme tam nikdy nebyli, jsme pevně přesvědčeni, že v takové Argentině či Uruguay šmakuje docela jinak. Takže u nás jasně preferujeme roštěnku či bifťour z poctivé krávy české, moravské nebo slezské. Čili nakonec z nabídky steaků s přehledem vítězí krkna se zázvorovým máslem a tymiánem. Lahůdka, fantazie, dokonalost sama, včetně steakových fritů, opravdu sytě bramborových.  Únorovou sládkovou volbou je černý Kozel nefiltr, ze čtyř sladů, alc 4,7 %. Barva pěkně uhelná, chuť decentně kávová. Jinak zoufale prázdné a zoufale vodové. Obdobně jako u Rubínového Géčka nám připadá naředěné vodou. První týden únorový na sadovském čepu končí Herold, moc parády tady tentokráte fakt neudělal. Místo něj malý soudek jedenáctky Primátora a hned poté už zase tradičně nakyslý neškodný Klášter. Jako dříve. Děkujeme. Ke konci února překvapivý Konrad na čepu. Vratislavický Kondrad = prý KONtinuální RADost (a stejně mu mnozí říkají Henlein). Dorazil nefiltrovaný, nepasterizovaný 11° ležák IQ, s živými kvasnicemi (alc 4,8 %). Oceněný 1. místem v soutěži Pivo ČR 2014. Hodně světlý, hodně čirý. Jak Konradi bývají (a něco jich od Vyndanejch pamatujeme). Leč na nefiltr to moc nevypadá. Sytě zlatavá barva se zakaleným tělem to fakt není. Konradi nám připadali sladcí, tento ovšem nikoli. Spíše trpčí, silák, doznívání dlouhé. Není špatný. Kolem výročí Vítězného února U sadu tučný víkend aneb vepřové hody. Jitrnička + jelítko, tlačenky, prdelačka, vinná klobása, zabijačkový gulášek a pekáček. Luxusní záležitost s bůčkem, rypáčkem, jazýčkem, plícemi. S cibulkami, okurčičkou, beraními rohy a smetanovým krenexem, dokonce i ostrým.  P.S. Malíř p. Máňa zase boduje. V půli února na tabuli U Mariánského obrazu trůní trefné pozvání na víkendové těžké pochlastání aneb „Zapíjíme Antichartu! Svědomí do bezvědomí“.

Náhražky a názvy piv (BPH XLIII.) + Novoměstský pivovar (ZN 10.): Oblíbené a hojně navštěvované farmářské trhy Jiřák (https://www.farmarsketrziste.cz/jirak) snad zůstanou i nadále. Skončila smlouva s původním provozovatelem a zakladatelem, společností Archetyp a Praha 3 uzavřela smlouvu s firmou jinou, která hodlala úroveň trhů údajně tzv. povýšit. Tedy rozuměj, trhy fakticky zlikvidovat a nahradit nabídkou čehosi ještě předraženějšího a ještě zbytečnějšího. A hlavně na tom náležitě vydělávat. Tendr na provozovatele totiž vyhrála jakási firma World Production (hrubě nesympatická už podle jména). S pořádáním trhů nemá přitom nic společného, reference si zajistila prostřednictvím jednoho ze subdodavatelů, specializovaného na cateringy a organizaci rautů. Což už samo o sobě mělo firmu ze soutěže vyloučit. Leč nevyloučilo. Proč asi? Vznikla petice a tlak veřejnosti (a opozice) sílil. Vedení Prahy 3 ustoupilo a hodlá FT nadále provozovat samo. Což je snad první rozumné rozhodnutí Prahy 3 v poslední době (možná v celé dekádě). Proboha, to je tak těžké pochopit elementární pravdu, že všechny outsorsingy etc. a obdobné praktiky jsou jen zástěrkou a jiným slovem (eufemismem) pro zlodějnu a tunelování? Proč něco pronajímat či prodávat, když to mohu provozovat sám? I tady už zoufale potřebujeme navrátit se k normálnímu zdravému rozumu a kupeckým počtům. P.S. Nicméně zrušení výběrového řízení klid nepřináší. Radnice je ostře kritizována za to, že trhy (hodnota příslušné koncese bývá odhadována až na 17 mega) provozovat neumí, a že ještě ani neoslovila trhovce. Takže se FT nerozběhnou od konce ledna, ale snad až v únoru. Sílí tlak od firmy Archetyp na to, že by jí mělo být tržiště „vráceno“. Prý to pěkně a hlavně přátelsky fungovalo. Kocourkov, šlamperaj, kapitalismus po česku. Leč 15. 2. FT Jiřák znovu otevírají. Vypadá to, že je zatím všechno po staru. Což je dobře. Děkujeme.

Bizarnosti a (nejen) pivní prasárny (BPH LI.): Proč poslanec hnutí ANO podal návrh na zamítnutí snížení spotřební daně na pivo? Chce snad navrhnout při druhém čtení osvobození minipivovarů od placení spotřební daně? Spokojeni by přitom byli občané a nakonec i stát.

Únětice (BPH LVIII. + LXVIII.): Únětický pivovar, Únětice, Rýznerova 19 (www.unetickypivovar.cz) svým Přátelům popřál úspěšný rok 2017 a poděkoval za žízeň. Připojil malou rekapitulaci uplynulého roku 16. Pro pivovar to měl být rok úspěšný. Podařilo se naistalovat nových osm ležáckých tanků, kteří mají zajistit dostatečnou kapacitu v letních měsících a umožnit i navařit více speciálů. První se vaří už druhý lednový týden, a jde o Masopustní boček světlá 16°. Připít si bočkem šlo na Roztocko-Únětickém masopustu, který letos probíhal, s tradiční veselicí, programem i hodováním,  25. února. Únětický bock je spodně kvašený speciál s alc kolem 6 %, zlatavé až měděné barvy. Chuť je výrazně sladová s medovou plností a nepatrným karamelovým nádechem. Chmelová hořkost je z počátku potlačena dominantními složkami chuti a vyšší plností. V doznívání se poté projeví jemná, lahodná hořkost, charakteristická (dříve) pro úňky. Jak stojí psáno. Posoudit sami nemůžeme. Výstav pivovaru mírně vzrostl, i když přesné číslo ještě neznají. Únětické pivo bylo i na čepu v Dánsku a Švédsku a zanechalo tam dobrou českou stopu. BPH naprosto souhlasí s apelem manželů L & Š. Tkadlecových: „Nedopusťme,  aby nám ať už někdo z domova nebo ze zahraničí sebral tradiční atmosféru české hospody. Byla by to věčná škoda a pravděpodobně nevratná ztráta“. Dej Bůh štěstí! Naše je tradiční hospoda a nikoli kosmopolitní kavárna!

Pivní trendy (BPH LX. + LXV.) aneb cool nebo vool (čti vůl)?: Kviz pro p.t. čtenářstvo: Pokud si kavárenský pablb (okázale se pyšnící tím, v kolika zpravodajských neziskovkách se už dobrovolnicky angažoval, a kde všude po celém globu už páchal své pokrokářské dobro) v české hospodě - v naduté iluzi, jak je in, intelektuální, lingvisticky zdatný, světový a korektní - zcela vážně objednává namísto candáta „kandáta“ je skutečně: a) globální cool, anebo b) obyčejný vůl? Proběhl průzkum pražského VÚPS v zemích V4, který potvrdil, že všude lidé preferují spíše tradiční domácí piva o stupňovitosti 11,5 a 12. Piva s vyšší hořkostí pak, překvapivě, nejvíce chutnají Češkám nad padesát. Zralé české dámy hořká piva preferují dokonce více nežli čeští muži. Naopak stejně starým Slovenkám a Maďarkám nejvíce šmakují bezpohlavní a nehořká europiva. U nás hořká piva ráda pije taktéž i mladá generace. A zopakujme, co již bylo řečeno minule, že u nás už třetím rokem přibývá pivařek v nejmladší kategorii 18 až 29 let. Takže nás zachraňují české slečny a české důchodkyně. Chlapi, styďme se! A přidejme ještě jeden závěr, který byl v posledních dekádách přehlížen a s kterým bývá spojována celá řada mýtů. I rozumní lékaři totiž zase už radí: „Jezte více hovězího“. Hovězí je, vždycky bylo a vždy bude, velmi významným zdrojem živin, a to samozřejmě i pro děti. Leč krávy a volové byli u nás zlikvidováni (Bohužel, jen ti užiteční, ti čtyřnozí).

Pivko s deserty a nový časopis (BPH LXIV.): PBA, tedy pivní časopis Pivo, Bier & Ale (www.pivobierale.cz) v roce 2017 vychází až v únoru. Číslo 65 startuje ročník VII. Zalistujme: Editorial věnovaný „lovci piv“ Michaelovi Jacksonovi. Pozvánka na Pivo Bier Ale EXPO 2017 23.-25. 2. v žižkovském Hotelu Olšanka. 1. ročník výstavy založené PBA. Přehled třicítky pivních události doma i ve světě pro rok 2017. Anketa o českém čepovaném aneb pivo jako životní styl. Degustace světlých speciálů. Rohovor se znalcem Timem Webbem. Pozvánka do Slaného, do Továrny Pivovar. Nominace Výročních cen České a moravské pivovarnické akademie 2016. 5. pokračování seriálu o amerických craft breweries. 1. část seriálu TOP 30 US craft značek podle PBA. Info o chystaném žižkovském Pivovaru U Štítného, zaměřeném na ovocná a zeleninová piva (kde bude i vegetariánský rest Smart Cuisine). Kviz „O pivu, s pivem, pro pivo …“. Zpráva Aleše Dočkala o akci s párováním piv, vín a soust v karlínském Pivoklubu. Pět tajných pivních tipů z Evropy i tuzemska. Něco o sběratelství pivních láhví, o rebelském restu Rebel Wings v pražské Hybernské (i s recepty). Povídání s ředitelkou Českého svazu pivovarů a sladoven. Soutěž o nej hospodskou fotku či avízo na chystanou publikaci o senzorické analýze piva. Povedené číslo. Doporučujeme.             

Pivní snob (ZN 42.): BPH sleduje gastrorecenze v nejrůznějších tiskovinách. A neustále se pozastavuje nad (nejen) pivním primitivismem kavárenských recenzentů i recenzentek, nad jejich neumětelstvím v kombinaci s elitářskou nadutostí, pýchou, mudrlantstvím, hodnotovým imperialismem a nehorázně hypertrofovaným sebevědomím. O samozvaných tzv. gourmetech ani nemluvě (i když čestné výjimky existují). Kavárna se vždycky tváří náležitě vzdělaně, korektně, empaticky, světácky i globálně, přičemž tragikomicky poučuje, prudí, obtěžuje a nás ostatní neustále vychová a zachraňuje před námi samými. O pivu přitom obvykle ale nenapíše vůbec nic, jako by neexistovalo. Oni pivo povýšeně přehlížejí a ignorují. Je pro ně sprosté a hospodsky buranské. Jako by pivo nebylo nedílnou součástí (nejenom) naší gastronomie a (nejenom) naší kultury. Jako by pivo nebylo naším bytostně národním nápojem. Ona se kavárna za pivo, za naši kulturu a za náš národ totiž hrozně stydí (Oni se pokrokářsky stydí za všechny národy i kultury a žvaní a sní o kosmopolitní, multi-kulti, genderově neutrální, totálně odnárodněné „tekuté modernitě“, důsledně zbavené všech kořenů i všech tradic, kde krutě vládne globální lidsko-právní náboženství). Pivo ignorují, zato z vína, kávy, tzv. domácí limonád či kohoutkové vody se mohou přímo pos… (p.t. čtenářstvo nechť vulgarismus promine). A to, i když recenzují návštěvu tradiční pivnice nebo přímo restaurace pivovarské. O deficitu zdravého rozumu i sebemenší špetky soudnosti přesvědčivě vypovídá, že v pivovarských restauracích tzv. zasvěceně posuzují vinné lístky. Obdobná debilita, jako ve vinotéce vyžadovat pivní lístky a kroutit pohoršeně hlavou nad nedostatečnou nabídkou čepovaného pivka. K nejstrašlivějším a nejstrašidelnějším tzv. recenzím restaurací náleží to, co pravidelně páchá sobotní příloha oranžového Práva. Proboha, jak může někdo soudný a normální napsat, že interiér Potrefené husy poblíž staromáku „je zařízen ve stylu klasických českých hospod“? To klasické české hospody fakt měly postmoderní interiér zrůdně odcizený, veskrze neútulný, agresivní, plný skla, wifi, zrůdně blikajících neónů a děsivých plazmových obrazovek? Takto vypadá „klasická česká hospoda“ na obrázcích třebas Josefa Lady? A pokud je to pro autorku opravdu „klasická česká hospoda“, proč se ani slůvkem nezmiňuje o zde nabízeném pivu? Přitom karafy na kohoutkovou vodu líčí obvykle do nejmenších podrobností. Velmi detailně též vždycky popisuje a světácky hodnotí espreso, což má zřejmě být nejtypičtější nápoj „klasické české hospody“. Espreso je popsáno podrobně i recenzí týden následný, z Olivova pivovaru (Kdy autorka jen nesměle a omluvně telegraficky špitne, že si dala i jedno pivo, IPu, za což se vlastně stydí a čtenářům omlouvá, o zdejší pivní nabídce ani zmínka). Je zato štědře placená, má už tolik vymytý mozek, nebo je jen až tak hloupá? Pro ní (a zdaleka nejen pro ni) je totiž v každé restauraci tím nejdůležitějším, aby bez problémů proběhlo placení kartou. Okázalé pohrdání hotovostí a žonglování všelijakými kartami je módní vizitkou progresivistů. Má být znakem pokroku, technologické vyspělosti a vzdělanosti i světáckosti platícího. Kdo platí penězi, je přece jasný primitiv, zaostalec, buran, který má co skrývat (tzv. slušný člověk podle pokrokářů přece větší, či nejlépe žádnou, hotovost u sebe nikdy nenosí, to přece není korektní, slušné a salonně akceptovatelné). Pravý opak je přitom pravdou. Normální chlapi a normální ženské v hospodě platí normálními penězi a nežonglují kartami. Nejsou zajatci a otroky podvodných karet, které neslouží normálním lidem (a nepřinášejí pouze a jen samé úžasné výhody a možnosti), nýbrž úplně někomu jinému …   

Pel-mel ze zrzavého světa (aneb pár pivních drbů a frků, které p.t. čtenářstvu možná unikly): Američané Jaromíra Jágra nejenom „žerou“, ale už i pijí. Newyorský pivovar Brix City na obaly svého prvního ležáku, ve skle i v plechu, umístil karikatury Jardy 68 z dob jeho největší slávy i nejdelšího ochlupení. Nápaditě přitom využívá podobnost jeho příjmení s anglickou výslovnosti slova ležák (lager). Takže, Jarda Lágr … Na zdraví! Nový pivovárek chystají Přeštice. Technologii dodává p. Josef Krýsl. Pan pivovarník. V Bruselu se zasekla vyhláška o pivu. Nová pravidla ohledně označování piv měla platit už letos. Vypadá to, že v reálu to bude až napřesrok. Takže matení zákazníků bude pokračovat. A jak má vypadat nové označování na etiketách? Jaké jsou kategorie piv podle stupňovitosti? Do 6° stolní, po staru i po novu. 7° až 10° výčepní, po staru i po novu. 11° až 12° po staru i po novu ležák. Leč nově musí jít pouze o spodně kvašené pivo, jinak se musí označovat jako plné. 13° a více po staru speciální, nově silné pivo. Nejslavnější český sládek - legendární p. Ivan Chramosil zase vaří. Loni odešel po úctyhodných 45ti letech od Fleků. Aktuálně vaří v restu U Supa v pražské Celetné. Piva zde připravuje v unikátní pětihektolitrové drahé hračce, v průsvitné skleněné varně. Vaří tmavou čtrnáctku a světlou dvanáctku. Dej Bůh štěstí! P.S. (1) Děkujeme všem svatým, že se svět dožil 20. ledna LP 2017. Konečně skončila těžká můra nejhoršího (a nejnebezpečnějšího) prezidenta USA v dějinách. Stačí se namátkou podívat, jaké škody způsobil a kolik zla a chaosu po celém světě rozesel v době, kdy byl už znám prezident nový. Bývalá garnitura a establishment, včetně hyperglobalizátorů, mediálních poskoků i trapně hysterických loutek ze showbyznysu byli schopni - ve svém fanatismu a zuřivosti z prohry - rozpoutat snad i jaderný holokaust. Snad se už začíná blýskat na klidnější časy. A kdy konečně budou z USA emigrovat tzv. celebrity (ve skutečnosti pouze nestoudně přeplácení prodejní komedianti, žádní morální titáni či svědomí národa, na které se pasují), které tímto před volbami veřejně a opakovaně vyhrožovali, pokud satan DJT zvítězí? Doufejme, že nikoli k nám. Vsadím se, že neodejde ani jediná tzv. celebrita. P.S. (2) Pyšná pražská kavárna halasně odmítá dělení na „kosmopolitní kavárnu“ a „českou hospodu“. Toto dělení prý do světa vypustili „podivné think tanky“ (zřejmě putinovské). A apeluje „Nebojte se kavárny“. Švejkovský Prague Pub si má přece sluníčkářsky podat ruku s kafkovským světem Prague Café a uznat jeho nadřazenost a vyvolenost. Jejich pseudoargumentace, včetně oblíbeného klišé „vzdělaná kavárna“ a „nevzdělaná-primitivní-hloupá-národovecká hospoda“ je dalším důkazem, že toto dělení si putinovské think tanky opravdu nevymyslely. Ono reálně existuje a kavárna škodí, otravuje a prudí. Ono kavárně (nejen té pražské) totiž hlavně vadí, že se normální chlapi a normální ženské konečně probouzejí a konečně ozývají. Kavárna a hospoda přitom nejsou stejně početné světy, kavárna reprezentuje pouhopouhých pár procent.