Aktualizace I.

Aktualizace a Jezevcovy pivně-kulinářské drby

(z 1. září 2008)

Černá Hora (BPH I.): Pivka v Království standardní. O prázdninách občas zavřené, od 1. 9. otevřeno od 9 h, so (v září ?) + ne od 17 h. Prostředí stále domácké, hotovky, minutky i gril tradiční, pracná polozabíjačka koncem srpna s excelentním ovárkem. Problémy s hledáním druhého kuchaře, ale snad bude kvalita udržena. Začátkem září burčák, tomu ale nerozumíme. Zahradní roztocká Zvířátka romantická a útulná, s klecemi papouchů, pyšnými kočičáky a asijským čuníkem. Pejskové samozřejmě vítaní, ale kvůli zvířeně jen na vodítku. Mimo úterý otevřeno od 16 h, so + ne od 12 h. Pivka dobrá, grilování ještě lepší (třeba víkendová šunka). Neuvedli jsme čep s ČH v restu v Ženských domovech, ten prý dávný, ale osobně neznáme.

Svijany (BPH II.): U bejvalejch vyndanejch stále pajzlovitější. Škoda. Za návštěvu již stojí pouze kvůli svijanskému Knížeti. Trvalé problémy s obsluhou i čistotou, minimální nabídka jídla. Noví klienti (IQ a úrovně desáté cenové) z nedaleké nonstop herny sice neagresivní, ale pohodě nepřidají. V Lipanské M + M bar změněn coby U Bohouše, ale rychle přejmenován (pletl se s blízkým klasickým Bohoušem) na U Bobeše. Máz, Rytíř, Kvasničák, Kněžna, ale i Staropramen 10. Zatím drží hotovky i minutky. 23. 8. Vánoce se stromkem, dárky a kaprem, ale pouze pro známé. Dnes asi nejlepší svijanské posezení kolem Žižkova. A to i přes občas kolísavou chuť piv, a jejich možné, ale třeba opravdu pouze výjimečné (3. 8.), mixování.  

Chýně (BPH III.): Pivovarská Krčma stále úžasnější. Pivka famózní (hlavně šťavnatá 10), i kuchyň konkuruje samotnému Zvíkovu, ale za mnohem nižší ceny. Zkuste domácí uzené, opulentní hotovky, různé stejčíky (i králičí), candáta, unikátní pálenky ... Nicméně pouze nechvalme. P. vedoucí je příjemnější. Kolega občas (např. 28. 8.) po cimrmanovsku nemá rád hosty, zvláště ty, kteří si objednávají. Starostova 17 za ochutnání stojí, ale pouze jedna, s tmavou 14 se neustále míjíme. Na okolních silničkách pozor na vygumované šílence, kteří motorkami (mívají tady hodně přes 200) ohrožují chodce, kola, auta i busy. Parkují v Sobíně, poslední domy vlevo, směrem na Břve. Bdělí měšťáci i státovka si však raději mastí kapsy odtahy aut či šikanováním babiček, protože jejich malá fifinka má delší vodítko. Přesně v duchu sloganu „Buzerovat a prudit“ na nových autech. Chýňské také na čepu U zlaté studně pod Hvězdou, vaří tam prý kuchař ze žižkovského svijanského šenku U Bobeše (viz BPH II.).

Polička a Kácov (BPH IV.): Hrom do Police standardní. Pohodové, ale nikterak oslňující. Poličská pivka dtto. Obsluhující dáma U Klokočníka má pořád své dny, ale podle svědků je to prý o trochu lepší než loni. Asi si zvykli. Kvůli jednomu kusu personálu však podnik s lítostí nenavštěvujeme a stále hledáme další výčep báječného kácovského. Přišla reakce (což nás těší a děkujeme), která nesouhlasí s příkrým hodnocením obsluhy. Naše postřehy jsou subjektivní a zaujatá hodnocení nikomu nevnucujeme. Samozřejmě se nepovažujeme za velké odborníky. Nicméně kritika není výsledkem jednorázové zkušenosti. K názoru, že tato dáma odrazuje od návštěvy i konzumace a znepříjemňuje atmosféru se připojují taktéž kolegové, kteří hospodu prověřují daleko pravidelněji. Možná ale má paní pro některé štamgasty své kouzlo. Naše zážitky jsou ještě horší, a to včetně čistoty a kvality pivka, které jsou u jiné sestavy daleko méně proměnlivé. Též pozor na agresivní lůzu kolem okolních zastávek busů i tram.

Harrachov (BPH V.): Těšíme se na další návštěvu Novosadu. Páník chce okusit luxusní pivní koupel, kterou nabízí obdobně jako v Rodinném pivovaru Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku. Ten plánujeme také, spolu s výborným pivkem z Koutu na Šumavě, třeba zase v Domažlicích. Chodovarský sortiment v lahvích (např. polotmavý Chodovar Kvasnicový Skalní Ležák) se výborně hodí k echt mexické kuchyni v Sonoře poblíž pražské Flóry.  

Budvar (BPH VI.): Budvar (někdy 10, jindy 12, ale vyšlo to úplně nastejno) na hranici snesitelnosti býval naproti ruinám Maxmiliánky v roztocké Kolibě (viz BPH I.). V létě problémy s otevíračkou, nyní již stále zavřeno s hledáním nových nájemců. Výletník nemusí zoufat, cca 200 m je hospůdka Zvířátka (viz BPH I.). Coby tip na výlet možno doporučit Šárku na Džbánu. Pejskové budou nadšeni. Prostředí a kuchyň ale obvykle přesahují kvality pivka čepovaného jako Budvar. Posezení na terase v dobře ukryté Šárce báječně odpočinkové, stejně jako masa na šavli s brambory na kameni. Snad stále rožněná selata a krůty, dříve také pravidelné nedělní zabíjačkové a jiné hody. I kuchyně dejvické Originál Budvarky stojí za hřích. A tmavý budvarský ležák se možná vyrovná i slavné flekovské třináctce od I. Chramosila.

Zvíkov (BPH VII.): Kdo neviděl úchvatný Zvíkov a nenavštívil tamější Pivovarský dvůr jakoby nežil ...

Plzeň (vzpomínková BPH VIII.): Opravdu není, co dodat. Možná jen, že jsme opomněli další podniky, ze kterých nás „Plzeň“ vyhnala. Třeba předražený Sklep naproti žižkovské Viktorce nebo U básníka pánve blízko klasického Bohouše. Ten za řeč nestojí. Básník pánve má sice stále vyhlášenou kuchyni, kterou velebí mnohé celebrity, spousty značkových vín, ale trpěl tradičním českým nešvarem - snesitelné pivko (o pivně-sommeliérském výběru k různým pokrmům vůbec nemluvě) zcela chybělo. Veliká škoda nejenom zde. Howgh, pardon haf.