Zrzavé novosti 62

 

Zrzavé novosti aneb staronové aktualizace a Jezevcovy pivně-kulinářské drby

(No. 62., z 31. prosince prapodivného roku 2020 se zavřenými pivnicemi, poserouškami, kovidiotismem, šprýmulovskou farmakodiktaturou a americkou globální tragédií)

Smutná zpráva z Albionu: Alžbětu II. opustil dorgi Vulcan (2007-2020), corgi Willow odešel LP 2018 a Holly v roce 2016. Zbývá pejsek poslední - dorgi fenka Candy.

Pivní moudrost a recept: „Pivu bír, žádný vir!“ (A. Dočkal - bývalý Pivovarský klub). „Když nemůžeme na pivo, musí pivo k nám. S dobrým pivem z Únětic Vás nepřekvapí vůbec nic“ (Š. Kadlec - posmutnělý Únětický pivovar). Zimní přehlídku pivního moudra zakončeme optimisticky: „Český duch může sice na čas bloudit, rozmach mohutného jeho křídla může ho zanést někdy třeba až na kraj světa, ale k pivu vrátí se najisto vždycky zase!“ (J. Neruda). Když nemůžeme do hospody, tak se alespoň bytelně nažereme. Proto dnes pivních receptů hned plné sedmero. Proti koronazimě třikrát pivní kuřátko. Za první, kuřecí nožky na pivku se žampiony. Suroviny: 4 kuřecí stehna, 300 ml světlého piva, 2 červené cibule, 250 g hnědých žampionů, 150 ml 30 % smetany ke šlehání, 300 g širokých nudlí, olivový olej na zakápnutí, sůl a pepř, bylinky na posypání. Kterak na ptáka? Očištěná stehýnka opepříme, osolíme a vložíme do zapékací mísy spolu s nahrubo pokrájenou cibulí a žampiony. Zakapeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 200ºC cca 20 minut. Podlijeme pivem a pečeme dalších 15 minut. Stehna po upečení vyjmeme, omáčku zjemníme smetanou, dochutíme pepřem a solí. Maso navrátíme do omáčky a ponecháme odpočinout. Mezitím uvaříme nudle v osolené vodě a scedíme. Servírujeme posypané bylinkami. Za druhé, kuře pečené na pivu s rozinkami ala Pinkasovi. Přichystáme si: 1 kuře, 50 g rozinek, 1 láhev světlého piva, 2 bobkové listy, 3 cibule, 10 plátků anglické slaniny, 1 lžíci másla, sůl, pepř, olej. Postup: Rozinky namočíme do piva. Kura naporcujeme, osolíme, opepříme, vložíme do pekáče a potřeme olejem. Porce překryjeme slaninou. Přidáme bobkové listy, najemno nakrájenou cibuli, plátky slaniny a podlijeme částí piva. Povrch posypeme rozinkami máčenými v pivu a kuře pečeme v troubě na 180ºC. Přiléváme zbylé pivko. Před koncem pečení slaninu přendáme z kuřete do šťávy, povrch masa potřeme olejem a zvýšíme teplotu shora, aby nám zezlátla kůžička. Hotovou šťávu, která by měla připomínáat sirup, zjemníme máslem. Příloha? Fantazii a chuti se meze nekladou. Zelný salátek, bramborové placky etc. Pivní drůbež do třetice. Na křidýlka v pivu podle Verunky P. potřebujeme: 1,5 kg kuřecích křidýlek, 500 ml černého piva, 1 velkou cibuli, mletý černý pepř, sůl, 2 lžíce medu, mleté chilli, 1 lžíci másla a 1 lžíci hladké mouky. Omytá a osušená křidélka osolíme, opepříme. Smísíme pivo, najemno nakrájenou cibuli, med a mleté chilli. Do větší mísy vkládáme křidélka a zaléváme marinádou. V chladničce marinujeme 1-2 dny. Marinované maso dáme do pekáčku, zalijeme marinádou a pečeme v troubě na 160ºC. Přeléváme marinádou a otáčíme. Když křidélka počnou zlátnout, přidáme do šťávy máslo pokojové teploty smíchané s hladkou moukou, která zahustí šťávu. Ponecháme čtvrthodinku dopéci. Šťávu slijeme, na sporáku zredukujeme, přisolíme a poté promixujeme na hladkou omáčku. Křidélka podáváme přelitá omáčkou s pečivem. Neboť industriální Tricatel kuřata moc nemusíme, přibalujeme receptíky na pivního vánočního kapříka. Ingredience na recept první: 800 g kapřího masa, 3 větší cibule, 250 g prorostlé anglické slaniny, sůl, pepř, hladká mouka na obalení, olej a 300 ml tmavého piva (třebas Bernard tmavý anebo Salzberg 12 ze slánské Továrny). Technologie: Oloupáme cibuli, nakrájíme na kolečka. Porce ryby opláchneme, usušíme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpálíme olej a porce z obou stran osmahneme. Naskládáme do zapékací misky, posypeme cibulí a zalijeme pivem. Na povrch poskládáme plátky slaniny a odkryté půlhodiny pečeme v troubě na 200ºC. Coby příloha je vhodný vařený brambor a listový salát (my rádi normální salát - nikoli ledový fujtajbl - přelitý zálivkou a hlavně rozpáleným špekem nakrájeným na kostičky) a připíjet pivko stejné značky. Suroviny na recept další - na kapra v pivním těstíčku: 800 g očištěného kapra, 1 citron, sůl a na těstíčko 2 vejce, 100 ml piva, 200 g hladké mouky, snítku tymiánu, snítku kopru a olej na smažení. Kapříka naporcujeme na podkovy, opláchneme pod vodou a usušíme. Z obou stran osolíme, pokapeme citronem a necháme hodinku v chladu odležet. Mezitím připravíme těstíčko. Bylinky nasekáme nadrobno, vejce rozšleháme s pivem a po částech do něho zašleháme mouku. Osolíme a přidáme nasekané bylinky. Maso obalíme v těstíčku a osmažíme ze všech stran na rozpáleném oleji. Jíme s vařeným bramborem. Pivní kapřík potřetí: Potřebujeme: 800 g kapřích filetů, 4 stroužky česneku, 4 cibule, 1 svazek petržele, 50 g másla,  olej, sůl, pepř, kmín, citron a 100 ml tmavého piva. Filety očistíme os šupin, kůži na několika místech nařízneme. Pokapeme citronem, potřeme prolisovanými dvěma stroužky česneku, osolíme, opepříme, posypeme kmínem. Na dno pekáče navstvíme nakolečka nakrájenou cibuli a nahrubo nasekané stonky petržele. Vše zalijeme pivem. Na cibuli položíme rybu k§ží nahoru, mírně potřeme olejem a pečeme si půlhodiny při 180ºC. Mezitím utřeme petržel se zbylým česnekem a solí a smícháme se změklým máslem. Kapra podáváme s nokem bylinkového másla a oblíbenou bramborovou přílohou. Gulášů není nikdo dost, tož do sedmice všeho dobrého - pivní gulášek z karantény od mlsné Haliny 10XXL. Halina hodně cibule (nejméně čtyři) pokrájí najemno, k tomu nakrájí nejméně čtyři stroužky česneku na plátky a zpění na sádle. Přisype dvě polévkové lžíce papriky sladké a pálivé (v poměru cca 1,5 : 0,5), přidá pepř, mletý kmín, bobkový list, trochu drceného nového koření a lžíci rajčatového protlaku. Míchá dosklovata, poté odstaví na stranu. Mezi tím na sádle zprudka osmaží kostky hovězího. Poté všechno smíchá dohromady, zalije dvěma deci černého pivka, půllitrem hovězího vývaru a dusí. Trpělivě, dlouho, pomalu. Během dušení nastrouhá do šťávy jednu syrovou bramboru najemno a rozdrobí do ní tlustý krajíc chleba, včetně kůrky. Okusí tak za dvě hodinky a čarodějnicky přihodí nadrcený česnek, majoránku a nasekanou petrželku. Přidá lžičku balzamikové redukce a trošinku kremžské hořčice. Dopepří. Gulášek šikovná Haluška podává s chlebem, zasypaný čerstvou cibulí a ostře nakrájenou ostrou chilli papričkou. P.S. Nelze nepřipomenout výrok sice nepivní, leč nesmírně moudrý i navýsost aktuální, kterým se poctivě řídíme nejenom v této neveselé době: „Zachovej řád a řád zachová tebe“ (sv. Augustin).¨

Černá Hora (BPH I.): Královo Království (www.kralovstvi.com) přežívá. Dej Bůh štěstí!

Svijany (BPH II.): 5. 12. při chvilkovém rozvolnění navštíveny pivovarské prodejny ve Svijanech a v Rohozci. V Rohozci nemají lautr nic (ani nečepují) a leklé paní to očividně vůbec nevadí. Do Svijan vyrážíme za každoročním kalendářem. Chválíme, že je letos tak brzy (To Česká Zbrojovka se na kalendáře - mimochodem neskutečně předražené - letos vykašlala úplně. Zřejmě promyšlený marketingový tah. Čti neschopnost a lenost). Méně již chválíme, že fotky ve svijanském kalendáři 2020 jsou hezčí, a hlavně mnohem přirozenější. Pro rok 2021 vždycky pózují (a činnosti typu mytí aut, koupání či animálního opékání tlusté klobásy předstírající) skupinky polooděných dívek. Dívek snad i sexy, leč zoufale umělých, přesněji umělohmotných. Nakašírovaných, nepřirozených. Nehezky opálených. Spálených (Politická korektnost? Běloška již nemůže být bílá? Ani v zimě?). Ujde srpen a listopad. Budou viset po celý rok. K tomu svijanští přestali vyrábět flísky, které teplomilný Jezevec neustále nosí doma ve studené noře. Tedy ty staré, normální, teplé, příjemné, hezké. Inovovali. Bohužel. Nové jsou méně příjemné, méně teplé i méně hezké. To, že nové prý mají být tzv. funkční si strčte, víte kam. Opět se potvrzuje, že každá změna bývá spolehlivě k horšímu. Zářijové Svijanoviny (2/2020) optimisticky hlásají: „Počasí letos chmelu přálo: kvalita je výborná“. Na tradičních čtyřech stránkách nabízejí další svijanoinfo. Namátkou pozvánku na guláše do kadaňské Astry. Dalšího restu se svijanským tankovým, s tankovou chemií 450.

Harrachov (BPH V.) + Příchovice (ZN 52.) + Volt (ZN 60.): Od 28. 12. plánován delší pobyt v Jizerkách, tradičně v Kitty. Namísto Lučan jedeme do prd… Blatného PES. Vrr. Haf.

Medvěd, Krakonoš a Štěpán (BPH X.): Pivovarský klub Křižíkova 17° (https://www.pivovarskyklub.com) padl a skončil. Pan Aleš Dočkal rozeslal v říjnu poslední email ze záhrobí. V normálních časech by byly právě v té době hrdě a bujaře oslavovány 15. narozeniny Pivovarského klubu. Časy ani okolnosti ovšem normální nejsou a z kulatin se staly narozeniny nedožité. Pan Dočkal plánoval setkání bývalých hostů, členů a příznivců Pivovarského klubu, na kterém by si zájemci mohli koupit na památku něco z pozůstalosti Klubu, jako třebas pivní sklo a další sběratelské předměty. Uvažoval o místu setkání v Břevnovském pivovaru, případně u stánku na Břevnovské pouti, který tam měl být. Doba však žádným akcím nepřeje. Možná tedy až na jaře (Ovšem to má řádit vlna třetí, která se prý nezakecá …). Smutný e-mail je zakončen optimistickým zvoláním „Pivu bír, žádný vir!“. Děkujeme za všechno pane Dočkale! Ať Vám to alespoň v kapele dobře šlape! Dej Bůh štěstí!

Pivní literatura (BPH XIV.): V trafice Koala na Vinohradské těsně před Mikulášem získán stolní kalendář 2021 České pivovary nejen na kole. Každý týden s vizitkou minipivovárku, a jde o ty spíše méně známé. Či přímo neznámé. Lustrováním objevujeme mladoboleslavský pivovar s restaurací eMBe či nymburský Industry Beer. Anebo cosi v Šestajovicích patřící prý místnímu starostovi. Dobré tipy na jarní exkurzi. V kalendáři figuruje třebas i Brandlínská kuna, na kterou (zatím marně) líčíme během prázdninové jihočeské Tour de Putyk. U každého pivovaru nechybí avízo cyklotras v okolí. Povedené, inspirativní, sympatické. Vcelku chvályhodně působí taktéž listopadový speciál Týden 111 pivovarů: Podrobný průvodce historií a současností českého pivovarnictví. Nic objevného, leč snaha se cení. Každá podpora v nelehké době je vítaná a dobrá. Pro inspiraci pivní recepty a k zamyšlení výroky slavných o pivku (z nichž mnohé již trůnily v rubrice Pivní moudrost). P.S. Před Vánoci objednán titul Pivař a blondýna (Jakl, L., Kovářová, D., Praha, Bondy 2020, 186 s., ISBN 978-80-88073-55-0). Spolehlivý Kosmas je i rychlý. Z avizované distribuce 8. 1. 2021 se vyklubalo doručení Českou poštou již 30. 12. 2020. K pročtení se ovšem dostaneme až nejdříve koncem ledna.

Stará Praha (BPH XIX.) + Žižkov (BPH XX. + XXV. + XXVIII. + LII.) + Praha (nejen) pivní (ZN 28.): Začátkem října zmizelo z parku Radost u Viktorky obludné pódium na ležení pro fetky a bezďáky. Konečně! Snad nebude příští rok obnoveno. Nikdy více! Zmizely tak i agresivní kreatury, páchnoucí trosky, rozbité flašky, poházené krabice od chlastu i stříkačky a jehly. Nachc… a nasr… bývá na chodníku i na trávníku od té doby o poznání méně. Radost.

Pivní toulky Žižkovem (BPH XX. + XXV. + XXVIII. + LII. etc.) aneb co starého (každá změna je k horšímu) doma U sadu: Na žižkaperku, na škroupáku, zkrátka doma U sadu (https://www.usadu.cz) se drží. Zkrácení provozu a další omezení od počátku října však opět redukuje personál. Bude hůř! Nefiltr plzeň - coby říjnová Volba sládků - naražena 2. 10. ve 12:31. 0,4 l za CZK 49. Ujde, leč jedna na ukázku stačí (byla silně průtahová) a v podvečer se již pokorně navracíme ke kmenovému Sádku. Nicméně, kdyby ve Volbě sádků byla častěji nežli jednou jedinkrát ročně, většina pivařů by jásala o poznání hlasitěji, nežli nad často těžko pochopitelnými i uchopitelnými experimenty s (pseudo)ejly apod. Ovšem Japončíkům o naše pivaře nejde ani v nejmenším. Další bečka nefiltru ze z Plzně (snad nikoli z Polska či odjinud) naražena 5. 10. v 9:30. Na zapití anglické snídaně přijatelné pitivo. Na další již chuť (ne)překvapivě není. Pitelnost nižší. Jó, to když si vzpomeneme na Plzeň (tehdy ještě s velkým P) U Hrocha (tehdy ještě s velkým H) na Malé Straně (tehdy ještě naší) před více jak dvaceti roky. Tam po jedné staré dobré Plzínce odejít fakt nešlo. Hůř (nejenom) pro hospody nastává po 15. říjnu. Protektorátní zákaz vycházení a prohibice manýristicky nařízená plukovníkem, který se (nejen) pohostinství rozhodl dorazit definitivně. Tedy, jak které hospody a restaurace. Sám totiž hned na startu výjimečného stavu do jedné mafiánsko-snobské - právě z jeho nařízení zavřené restaurace - vyrazil. Coby kultovní muž z Ria (alias Vyšehradský jezdec) manifestoval, že svými rozkazy se neřídí ani on sám. Trapně a neodpustitelně (Anebo snad schválně?) se přitom nechal nachytat jako malý uličník. Což trefně glosoval malíř p. Máňa na tabuli U mariánského vobrazu (Vobrazu s malým v. Co tam ve dveřích totiž aktuálně visí, uvádět nebudeme. Brr). Na tabuli koncem října U vobrazu stálo: „Prymulo, ty bambulo. Bureš se z tebe musí zbláznit …“. Na internetu koloval džouk: „Správný plukovník by v tento moment rozkousl kapsli s kyanidem. Bohužel všechny stranické zásoby jsou již v Bečvě“. Anebo: „Prohlášení vlády: „Ukázalo se, že koncept Česka jako státu byl příliš ambiciózní. Děkujeme občanům za účast a oznamujeme, že od páteční půlnoci funguje bývalá tzv. Česká republika jako úniková hra. Pravidla budou zveřejněna na webu a twitterovém účtu profesora Prymuly“. Češi jsou holt smějící se bestie. Nebyl by to Kalousek, aby se do plukase za porušení nařízení dramaticky neopřel. Vykřikoval (S tradiční špičkou?) cosi o papalášských manýrech. Boží mlýny však melou spolehlivě, a tak šibala za pár dnů nachytali v zavřené restauraci také. Na Vinohradech. Prý však zavřená nebyla, neb fungovalo okénko. Kalousek se prý šel vymočit, a přitom urazil vevnitř jedno jediné pivko s majitelem. Trvalo mu to plných 40 minut. Nějak mu už netankuje. Býval rychlejší, třebas s budvarským kroužkem na bechyňském rynku U Pichlů. BPH pandemii nezlehčuje, nicméně zůstává mnoho nejasného. S čísly se žongluje evidentně naprosto účelově a veřejnost je nemilosrdně bombardována balastními údaji, které ve skutečnosti mnoho neříkají, ovšem působí náležitě děsivě. Hitem jsou zdraví opakovaně pozitivní, hospitalizovaní a mrtví vykazovaní s COVIDem kvůli vyšším úhradám etc. etc. Věřit nejde ničemu. A nikomu. Jsme svědky souboje bílých plášťů v přímém přenosu. Dříve vojtěchovské, resp. prymulovské semafory, které za pár hodin už neplatily. Na podzim další potěmkiáda. Blatného PES, který se směje nebo zle cení zuby. A kousne. Kdyby to alespoň byl sympatický corgi, ovšem nehezké cosi jako karikatura vlkodlaka (P.t zájemce nechť srovná s laskavým covidcorgim ve Fotogalerii, na konci rubriky Pivní vtípky). Blatného PES připomíná legendární Schrödingerovu kočku, která je současně živá a mrtvá. PES současně platí i neplatí. Když je Praha až příliš dobrá, není zahrnována. Nehodící se škrtne! Vypadá to, že kovidový chaos je rozdmýcháván za pomoci médií zcela záměrně. Lid je potřeba zblbnout ještě důkladněji. Kdy vlastně zvítězíme nad COVIDEm? Až média začnou psát o něčem jiném (Neboť životy média ničí daleko více nežli všechny COVIDy). Nešlo by to dříve nežli zase v máji? Ovšem komusi se náramně hodí, aby to nebylo brzy, možná dokonce nikdy. Kšeft je kšeft a plán je plán. NWO a akce COVID. K nařízením tuzemským: Proč nebyla zavřená nákupní centra? S koncentrací lidí, frontami na košíky a klimatizací, kde se viry miliskují a muchlují? Opravdu to zachrání vysoké stropy? Anebo si na mocné řetězce ani plukovník v.v. netroufl? A proč především, a hlavně, nejsou neprodyšně uzavřené hranice? Což ostatně mělo být i v létě. Kdyby přitom ponechali otevíračku restaurací a hospod s funkční kuchyní řekněme od 10 do 17 anebo 18, s rozestupy a omezeným počtem sedících, případně se zákazem kořalky, epidemiologickou situaci by to nezhoršilo. A spoustě lidí zachránilo holou existenci. Tahle okénko do 20 hodin (pravda, od listopadu do 21, což řeší kulový) plus farmakototalitní zákaz konzumovat alkohol na veřejnosti. Současně pronikavě roste prudění ze strany tzv. zodpovědných rouškovacích aktivistů-zavíračů. Panikářských zastánců úplného znehybnění, resp. zavření a zákazu úplně všeho. Včetně dýchání a vycházení. S fanatismem Svědků covidových mantricky omílají: „Nežijte, abyste náhodou neumřeli!“. Jsou přesvědčeni, že mají svaté právo uvrhnout všechny ostatní do otroctví kvůli svým strachům, mindrákům a neurózám. Nechť si nasadí atombordely, polejí se dezinfekcí a schovají do sklepů při naivním čekání na tzv. spásnou vakcínu (Pokud se co nejrychleji sami nenechají naočkovat, opravdu již nemohou počítat s trpělivostí a solidaritou ostatních). Případně ať se ukryjí do oněch mrazáků na hromady mrtvol, kterými umíněně pořád straší jejich samozvaný koronaguru. Jurodivý biolog F životní poslání nalezl v roli věrozvěsta apokalysy - archanděla fiktivní koronavirové zkázy. Se zuřivým výrazem (občas s mačetou v ruce) a nelíčeným potěšením ze zájmu kamer a mikrofonů pronáší svá temná proroctví v rozmluvách k chlupatému Micíkovi. Jako happening snad ještě omluvitelné (pro prof. F máme slabost, neboť připomíná legendárního starého Brůnu z kultovního dílu Studna ságy o mjr. Zemanovi), ovšem mnozí to, bohužel, berou smrtelně vážně. Profesor se přitom baví a dělá si ze všech dobrý den. Nikoli poprvé. V roce 2014 obdržel žertovné ocenění Ig Nobel za zkoumání, zda je pro člověka duševně nebezpečné vlastnit kočku (Čehož je on sám vskutku nejlepším příkladem). Ig Nobel parodují skutečné Nobelovy ceny a jsou udělovány za triviální či pošahané výsledky tzv. vědeckého výzkumu. F se stal spoluignobelistou v kategorii Public Health za příspěvek Describing the Relationship between Cat Bites and Human Depression Using Data from an Electronic Health Record. Zpět ke koronáči. Nadsázka varující být sice někdy může, leč všeho s mírou. Přehnané strašení a panika životy nezachraňuje, nýbrž právě naopak. Nejenom v kontexu mediálního řádění prof. F lze hovořit o prachsprostém zneužívání vědecké autority k alarmistickým prognózám. Pak má někdo vědcům věřit. Jedním z mála pozitiv na koronakrizi přitom je, že nebylo všechno svěřeno do rukou lékařů a zdravotních pojišťoven. To by byla opravdová katastrofa. V čele musí stát volení politici, nikoli šílení tzv. experti a mocné pojišťovny. Rouškovačům  však kovidismus zasáhl mozek, beztak již vymytý. Roušky - v ruštině půvabně zvané namordniky, neboť jsou na mordu (a na pí.., jak odvážně na jaře demonstrovala stále vnadná herečka NB) - jim umožňují okázale demonstrovat vlastní zodpovědnost, ušlechtilost a domnělou morální nadřazenost. Čímž se vzrušují a pravdoláskařsky ukájí. Roušky stupidně prosazují jako povinné i mimo doby pandemií. Někteří se v rouškách i sprchují, přičemž se k nim vroucně modlí a přinášejí jim oběti. Sobecky vnucují všem, aby se báli stejně jako oni samotní. Sobecky vnucují všem, aby s nimi hráli onu dětinskou hru na roušky („Paní, vy jste nemocná, že nosíte roušku? Ne, nejsem nemocná, ale moje rouška chrání Vás. Ušlechtilé, ale před čím mne chráníte, když nejste nemocná?“). Především všem vnucují, aby totálně rezignovali na zdravý rozum, jako oni samotní. Přesně rouškovače-zavírače vystihl bývalý p. prezident (a věřme, že i budoucí). Rouškovač = hate free vítač migrantů, pravdoláskařský eurokomsomolec a fanatický přivolávač pohromy zvané euro (https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-v-cesku-vaclav-klaus-rousky-svoboda-narizeni.A201114_091057_domaci_chtl). Charakteristiky věrně sedí. Heslem eurorouškovačů je: Rouškokracii si rozvracet nedáme! Zakotvit vedoucí úlohu COVIDu-19 do ústavy! Eurotydýti toužebně vyhlížejí zákony, že popírání všestranné blahodárnosti euronáhubků má být trestným činem. Pivko do kelímku, jako na koronajaře, raději na koronapodzim tudíž již neprovozujeme. Preferujeme klid, a hlavně nechceme sadovským zbytečně přidělávat další problémy. Obejdeme se totiž i bez kelímku (s kavárenským víčkem) a svůj provizorní flek jsme si našli. Práskači, udavači, bonzáci, konfidenti (v eurospeaku všímaví a uvědomnělí euroobčané - vlastně nejenom v eurospeaku, takto se zmínění označovali i za protektorátu druhoválečného) kolem Sadu jako mrchožrouti číhají na další příležitost. Už na jaře se mohli realizovat. Také náležitě realizovali. Rozvozák vešel dovnitř nafasovat zásilku, šupky dupky k telefonu a hbitě nahlásit policii v tísňovém volání, že probíhají kovidoorgie, které je nutno nekompromisně a všemi prostředky ihned zlikvidovat. S voláním opakovaným, několikráte za den. Pár kroků odtud, na jiřáku, je ovšem i na koronapodzim téměř neustálá kumulace píplů (o rígráku nemluvě). Samozřejmě bez rozestupů. Očumují na trzích, povalují se na trávě, zevlují na lavičkách. S rouškami ani ne na půl žerdi. Samozřejmě s chlastem, obvykle nedbale maskovaným pohárkem na kávu. Tam to ovšem nevadí. To jsou korza, a hájenství expantů, resp. pražské Kavárny. Tam se nepráská a policie nevolá. Kolem škroupáku by ale ten, kdo by si dovolil osamoceně cucnout pivka byl po pár minutách lustrován přivolanou policií. Možná, že by přiletěl i vrtulník se zásahovými tvrďáky v kuklách. Máme opravdu skvělé sousedy, v drtivé většině právě parazitní kočovné expanty a pirátskou náplavu. Opravdu nás nebývale obohacují (Hezký je další džouk z Viditelného Macka: „Haló, to je policie? Ano. Co pro vás můžeme udělat? U sousedů pořádají večírek a je tam nejméně patnáct lidí! No vidíte. Kdybyste nebyl takové udavačské hovado, tak by vás také pozvali“). Znovu poděkujme a obdobně jako na jaře vysoce oceňme naše vietnamskými spoluobčany - obchodníky-pracanty. Milí Vietnamci jsou dnes žižkovskými patrioty, a to téměř posledními. Tito nepráskají, neboť opravdu něco užitečného dělají. Na rozdíl od expantů i pirátů. Nejen U sadu na koronapodzim jídlo a pivko pouze sebou. Pivo pouze do uzavřených nádob. Točí se do petek standardních a moc, moc chválíme, že také do mile sympatické petečky na jedno velké. Se šroubovacím a krásně sytě zeleným uzávěrem. Vypadá jako láhev s čajem či sunárkem pro batole (Pro všechny elfské a obdobné cenzory ještě jednou a naprosto zřetelně: Nařízení dodržujeme a k jejich porušování nenabádáme! Vlastně ani vedení země přehnaně nekritizujeme. Neboť: 1) Drtivá většina jiných by to dělala ještě mnohem hůře. Krizový premiér zfetovaný asociál anebo fialový maskot? To bychom se museli začít bát opravdu. 2) Zbláznil se celý (liberální) svět. P.S. Douška pro všechny zodpovědné a morálně pohoršené nad tím, kterak Jezevec kriticky nahlíží na panikáře, resp. rouškovače a není dostatečně solidární s rizikovými skupinami. Samotný Jezevec náleží do velmi rizikové skupiny téměř ze všech hledisek a bydlí s osobou, která snad více riziková již ani být nemůže. Zachovávají si však zdravý rozum). Svou hospodu každodenně vytrvale podporujeme. Bereme to jako samozřejmou povinnost nejenom štamgastskou, nýbrž i vlasteneckou. Vydržet! U sadu jsou záchranou rozvozy, a tudíž houfně rozvážejí, rozvážejí a rozvážejí. Vydržet! Vaří i Háňa! Krásně zdobí. Od 7. do 11. 11. realizovány Svatomartinské hody. Z okénka či skrze flotilu rozvozáků šlo vychutnat sytý husí kaldon, delikatesní restovaná husí jatýrka, posvícenské koláčky, a především svatomartinské husí stehýnko upečené do zlatova. V dokonale harmonickém, přímo idylickém, souznění s bílým slaninovým zelím, červeným zelíčkem s brusinkami, špekovými knedlíky a bramborovými lokši. K mání byla i celá upečená husička za CZK 1 690 s komplet ingrediencemi, resp. proprietami. Na odbyt šla relativně slušně. Husí nožka povedená. Co povedená, prostě bá-ječ-ná! Nikoli husokachna jako obvykle, nýbrž poctivá masitá husička. S luxusní kůrčičkou. Knedlíci, lokše i obé božská zelíčka přepychově excelentní. Děkujeme. Na VŘSR udělala se sadovským provozním p. M rozhovor ČT. Chválil štamgasty za podporu. Děkujeme. Snažíme se. Rozvolnění mělo přijít 30. listopadu. Přichází 3. prosince, kdy opět usedáme na svém místě. Svou roušku odhazuji v dál! Howgh! Na jak dlouho? 6. 12. zaznívá, že stopka přijde brzy. Hodně brzy. „Geniální“ plán, kterak nahnat davy do krámů, center a hospod. Bude hůř! Nakonec 6. 12. zpřísňují pravidla pro hospody a bary od 9. 12. PES chcípl! PES po vzoru Schrödingerovy kočky zase platí i neplatí současně. Podvraťáka utratit! Život není PES! Nově zákaz prodeje veškerého alkoholu přes okénko. Ani v uzavřených nádobách prý nelze. Leč současně zaznívá, že zákaz čepování do PETek má být nesmysl. Vláda všechno zformulovala tak, že rozlévané nápoje se vlastně nesmí podávat ani uvnitř. Fachidiotismus anebo diletantství? Zhovadilost, chaos, buzerace. Gastrogenocida. Pomsta hospodským, že chvíli měli hosty? Jak se mohlo za pouhopouhé tři dny projevit otevření hospod? Dělají z lidí blbce už moc okatě! Zkoušejí, co všechno si ještě necháme líbit. Normální lidé ale již začínají mít tohoto tyjátru plné zuby. Jsou čím dál více nasranější a brzy již míra nasranosti převýší míru posranosti. Když se dokola argumentuje porušováním zavíračky, proč nezasáhne na místě policie? Přitom jde stále o stejná místa. Nikoli našinci, nýbrž centra měst s cizinci. Pirátské neštěstí v čele Prahy se vymlouvá, že k řešení chlastání cizinců nemá kompetence. Ono katastrofické neštěstí je v kavárensky pokrokářských médiích velebeno, že „snílkovsky“ chce Prahy přeměnit v pokrokářskou oázu, na duhově zářící liberální maják v zatuchle konzervativní Střední Evropě. Ať si staví šílené majáky (anebo májky) ve Slavičíně! Tam by ho ovšem rychle hnali. Tam jim ještě na maják nešplouchá, jako voličům v Praze (kteří přitom v drtivé většině žádnými Pražáky nejsou). 14. prosince Blatného kastrát opět zavyl. Od 18. 12. zase zavřel hospody, vlastně jenom hospody (Pardon, ještě muzea. Kdo se kdy nakazil v muzeu?). Opravdu jsou restaurace dodržující rozestupy i další pravidla (a zavíraly by třeba ve 20 hodin) až tak strašlivým zdrojem nákazy? Tomu má věřit kdo? Nejvíce hospod a restaurací je přece v Praze, Brně a Plzni a ty jsou na tom dnes nejlépe! Proč házet všechno gastro do jednoho pytle? Diskotéky, kluby, bary nejsou totéž jako normální hospody a restaurace! Anebo se krach stovek provozoven komusi hodí? Ovládne zbytek třebas Agrofert-RAJ? Nejsou na místě termíny jako monopolizace, koncentrace, centralizace? 17. prosince uskutečněna rozlučka před další nucenou zavíračkou. Na Sádka dorazil i p. prezident (minulý a věřme, že i budoucí), který je vlastně již štamgastem. Na Sádka nedá dopustit (Pro bonzáky: Všechny kovidí dekrety dodrženy. Pokutovat netřeba). 24. 12. u Sadu nefalšovaný těžký Mordor. Tradiční. Nejvíce rozvozů za celý rok. Na dračku jdou piknikové kapří koše (se Sádkem i Proseccem etc.). Brzy kapříci sežráni. Dochází i rybí polévka a kaštany s koňakem. Nastupují lososi, panenky a vánoční řízci vepřoví. Tataráček z lososa je excelentní. Až tak brutální zájem o jídlo a chlast očekáván nebyl, neb roky minulé o svátcích Sad fungoval, a rozvážel, jako jedna z mála pražských hospod. Letos rozvozy nabízejí sice mnozí, ale zájem o sadovské produkty nepoklesl. Naopak. Jinak to však stojí za vyliž pr… Od 27. 12. opět stupeň 5 PESa. Ryze účelové výpočty (odhady z odhadů se sčítáním jablek a hrušek) jsou konstruovány tak, že stupně 1 fakticky nelze dosáhnout. Přesněji nelze se v něm déle udržet. A to i při tomto nejmírnějším stupni panují silná omezení. Takže tu máme výjimečný stav, permanentní kontrolu, omezování, poseroušky, vypínání a zapínání ekonomiky i veškerého života napořád. S nejkatastrofičtějšími dopady na školství a vzdělání. Očkování? Potrvá mnohem déle nežli se uvádí a jeho efekty jsou diplomaticky řečeno diskutabilní. Prý bude dobrovolné a odpíračům nepřinese žádné represe. Jen očkovaní budou mít výhody. Třeba v tom, že budou moci do práce, do hospody, do kina, na výlet … Bránění životu není žádná represe, relativně normální život má totiž být benefitem pouze pro poslušné (Vedle odpíračů z přesvědčení jsou přece ale i ti, co očkováni být nemohou anebo se na ně prostě zatím ještě nedostalo). Další pokračování? Až budou mít farmakogiganti zase plné sklady, přijde nová mutace, na kterou budou potřeba další a další injekce. Kdo nebude tzv. dobrovolně opíchán, nedostane štempl a ztratí benefity … Koukněte na Británii. Ta očkování již masově realizuje a najednou jsou na tom prý nejhůř. Už je tady. Onen nový kmen. Což samozřejmě nikterak, ale opravdu prý nikterak, nesouvisí s potrestáním vzpurné Británie za brexit. Zázračně ovšem nový kmen mizí, jakmile Británie přistupuje na ponižující dohodu. Zůstává ve spárech EU. Brusel musí za každou cenu zabránit tomu, aby se ukázalo, že nějaká země po opuštění EU prosperuje a daří se jí lépe. Příklady totiž přitahují. Ovšem Británii lze závidět, že minimálně formálně EU opustila. Následně to bude mnohem těžší, neboť země budou svázány společným dluhem. Nedobrovolným. U nás očkovací tyjátr nechutně spuštěn přesně na Vánoce. Aby ani na Vánoce neměl normální člověk alespoň chvíli klid a pokoj. Všechno musí destruovat, zničit, pošlapat. Parafrázujme Pelíšky: Kovidioti všech zemí, běžte do prdele!

Pivní kuchaření a kapsaicin (BPH XXIV.) + velká kapsaicinová hitparáda (ZN 50.): 8. října U sadu s chillikumpanií degustujeme sklenici špekoňů s Jolokií. Od J. Kosiny z Nové Paky (https://www.seminka-chilli.cz/kontakt-chilli-papricky-nova-paka). Pikantní buřtíky i slušně nasáklá cibule. Solidní pálivost (je cítit druhý den), nicméně extrém jako u špekoňů s Morugou to není. Přitom buřtíky samotné jsou větší nežli u Morugy. Ve sklínce namačkáni tři baculatí hošani. Sklenku špekoňů s Habenerem - která má být nejméně pálivá - věnujeme p. provoznímu druhé party. A čekáme na hodnocení jeho a jeho pí. manželky (Na Mikuláše, přesněji na Jitku reference přicházejí. Tuze pochvalné. Pan provozní nevydržel a spucnul vše naráz sám. Ostrost příjemná a nikterak přehnaná). Otevřena pěkňoučce žlutavá butylka od World of Chilli z Brna značky Aji Lemon. Složení: Aji Lemon Drops papričky, vinný ocet, cukr, sůl, česnek. Deklarovaná pálivost 40 000 až 60 000 SHU. S varováním velmi ostré. Omáčka připomíná hořčici, s citronově-vinným nádechem. Velmi ostrá sice není, nicméně pálí i chutná vcelku příjemně. Udělujeme 7 bodů v naší hitparádě - p.t. chillifilové a chillifilky vizte v menu odklik na Kapsaicinovou hitparádu. Do které však nezařazujeme pytlíček údajně červených chilli papriček od Markse a Spencera. S varováním: „Velmi pálivé. Po manipulaci s papričkami se nedotýkejte očí“. Konkrétně jde o prý keňské papričky Finger Chillies. Zhruba dvacítka tenkých malých prstíků. Zelených. Červená jedna jediná. Plus jedna další zpoloviny dooranžova. Pálivost? Na stupnici 1-10 maximálně šestka. Chuťově nic moc, spíše nakysle nahořklé nedobré nic. Leč stále pořád platí, že kapsaicin jest skvělou prevencí (nejen) proti koronáči. Inspirace naleznete na https://www.seminka-chilli.cz/chilli-recepty. Ostatně psali, že světový rekordman v pojídání chilli RŘ propaguje pozitivní dopady pálivého na prokrvení oční sliznice. Pálivé šoky mají pozitivně působit na jeho nemocný zrak. Rekord padl 19. 11. LP 2020, kdy za 10 minut dokázal pozřít 93 gramů čisté váhy papriček Trinidad Moruga Scorpion. Spořádal jich třináct, a to bez zapíjení mlékem či zajídání špekem.

Pražské cyklopivní trasy (BPH XXX.) + Hostivar H1 (ZN 18.) + Hostivar H2 (ZN 51.) + Spojovna (ZN 51.) + Jince (ZN 24.) + Liboc (ZN 24.) + Prosek (ZN 25.) + Malešice (ZN 28.) + LP (ZN 32.) + Kolčavka (ZN 35.) + Uhříněves (ZN 45.) + Kbely (ZN 55.) + Počerňák (ZN 60.): Rozloučení s vydařenou cyklosezónou 2020 proběhlo počátkem října. Sobotním výjezdem a sledováním zápasu Unionu Vršovice. Jó, to se ještě mohlo hrát, zpívat, i vycházet. Dnešek připomíná silný hit M. Prokopa: „To bylo ještě před tím vejbuchem …“.

Bizarnosti a (nejen) pivní prasárny (BPH LI.): Obludný bizár a veliká prasárna byl vlastně skoro celý rok 20. Lépe již bylo. Stále neodbytněji se nám začíná honit hlavou staronové heslo: „One solution - revolution!“. Revoluce konzervativní, revoluce normálních lidí, a hlavně pro normální lidi. Liberalismus zla již napáchal dost. Normální lidé, probuďme se!

Únětice (BPH LVIII. + LXVIII.) + Bubeneč (ZN 61.): Z posmutnělého Únětického pivovaru (www.unetickypivovar.cz) píše p. majitel o nabídce pivka v PETkách a přikládá seznam prodejních míst. Pod heslem „Když nemůžeme na pivo, musí pivo k nám aneb s dobrým pivem z Únětic Vás nepřekvapí vůbec nic“. Děkuje za věčnou žízeň. Další email (v pátek třináctého, 13. 11.) informuje o tom, že Únětická 12° je nově plněna do 0,5 l plechovek. Opětovně s mottem: „Když nemůžeme společně na pivo, musí pivo k nám“. Dej Bůh štěstí!

Pivní trendy (BPH LX. + LXV.) aneb cool nebo vool (čti vůl)?: COVID-19 (Cimrmanův Odzkoušený Virový Destruktor, vzor 1919) je cool, kovidismus vool!

Pivko s deserty a nový časopis (BPH LXIV.): Během koronaříjna dorazilo kulaté číslo (No. 88) profipivníku Pivo, Bier & Ale (www.pivobierale.cz). Editorial cílí na přípitek na dvoře Plzeňského Prazdroje na počest vítězství v degustačních soutěžích Golden Bohemia 2020 a Česká a moravská pivní koruna 2020. Dvoustrana inzeruje program Diplomovaný pivní sommeliér Doemens Academy v českém jazyce. Za EUR 2 950. Následuje info o obnovení Pivovaru Tupadly (s fortelnou pí. sládkovou), o přestupu roku (sládek P. Bednář z Vrchlabí na Kynšperk), o novince na pražské gastroscéně (staroušská Restaurace Fortel, tapas pro nás není a do Prahy se fakt nehodí - tedy do naší staré dobré Prahy, která již ale vlastně neexistuje), o odhalení sochy reformátorského sládka Františka Ondřeje Poupěte v Brně. P.t. čtenářstvo dále nalézá vyhlášení dvacítky nejlepších pivovarských pivnic a restaurací v Čechách a na Moravě (včetně Únětic); povídání s generálním ředitelem národního pivovaru Budějovický Budvar (Fandíme pořád a stále, ovšem těch bombastických superlativů, úžasností etc. je v rozhovoru fakt hafo); převelikou reportáž o městu Tišnov (prý zaslíbenému pivku); rozsáhlou degustaci piv stylu German Pils (Vzpomínáte na Honzu Zemana, cestujícího inkognito do Berlína ve špionážním thrilleru White Lines? Kterak v jídelním vlakovém voze Pepa Bek světácky objednával Plzeň a stejně vždycky dostal Radeberger, jak předpokládal? Degustace včetně Radeberger Pilsner s cimrmanovským hodnocením, kde očekávání střídá zklamání. Vítězí mok z Badische Staatsbrauerei v obci Grafenhausen); historické i aktuální představení piva Mnich z Pivovaru Klášter; přiblížení ambicí pivovárku Galgan z Galanty; rybí fotoreportáž z premiéry Krušnohor Fishing Cupu 2020 (spojujícího pivko se sportovním rybařením pod patronací majitele Pivovaru Krušnohor). Taktéž cosi pro chmelové profesionály, zprávy z BrauBeviale 2020, pokračování seriálu o nesmrtelné dlažbě aj., plus inzeráty, upoutávky, reklamy. Pozvánky chybí, vše je zakázáno a odloženo. Opomenout nelze gastrorubriku M. Titzlové o párování pokrmů z ryb s pivem. Konec konců dnešní čtvrtý recept v první rubrice ZN je obšlehnutý právě odtud. Díkes za inspiraci. S rozvolněním PESa 3. prosince nalézáme ve schránce poštovní PBA No. 89. S nevšedním obrázkem na titulu. Blondipa 14º od Krušnohoru. Beerfoot na způsob kultovního pivoně. Editorial dumá o pomoci pandemií postiženým pivovárkům. Jeho poslední věta zní: „Naši předkové nevytvořili českou pivní kulturu proto, aby se nyní zbytečně zmarnila“. Následuje obligátní reklama na program Diplomovaný pivní sommeliér Doemens Academy. Zalistujme: Tipy na nejlepší města českého piva (Dalešice, Chodová Planá, Plzeň, Náchod, České Budějovice); dlouhatánské (eurokrušky jsou furtovně strašlivé, strašidelné, nepoživatelné a zdraví nebezpečné) povídání s ředitelem Královského pivovaru Krušovice spadající pod Heineken ČR; info o úspěchu českého piva na European Beer Star (kde v kategorii světlá pšenice bral zlato Primátor Weizen);  rozverné i poučné počtení o novém symbolu Krušnohoru Beerfootu - bratranci yettiho a Bigfoota; představení nového vydání pivního atlasu (World Atlas of Beer: The Essential New Guide to the Beer of the World) a 2. aktualizovaného vydání Knihy o pivu, i s ochutnávkou (p.t. zájemci vizte recenzi vydání prvního in ZN 49.); rekapitulace sortimentu Lobkowiczského (Prý se Lobkowicz zbavuje Kláštera? Nebo již dokonce zbavil?); půl století pivovaru Radegast v datech a fotografiích; vyhlášení Cen spolku přátel piva 2020 (Únětice dvakrát zlaté, ve výčepních pivech a pivovar roku); rakovnické párování (s tipy staročeské kuchyně v kombinaci s Bakaláři); rozhovor s majitelem firmy SAHM; zprávy z německého veletrhu BrauBienale 2020; seznámení s lihovarem Land Craft Spirit a malá pivní abeceda na úplný konec. Plus reklamy a něco inzerce. Pozvánky na akce stále v nedohledném nedohlednu. P.S. PBA fandíme, ale k novému roku bychom uvítali návrat ke staré grafice.

Pivní snob (ZN 42.): Na Štědrý den připravena a na Hod boží zrealizována degustace dvou lahviček v dárkovém balení. Rodinný pivovar Zichovec. 13 Černé („Nejen pro ženy“) a 15 Magor („Síla více chutí“). Černé (alc 5,5 %) je černé. Na způsob flekovského. Magor (alc 5,9 %) jest polotmavý speciál, vícekrát nachmelený. Očekávaná lihovost se nedostavuje, ale je to nebezpečný silák. Příjemně nebezpečný. Nasládlý, s malou hořkostí. Takže pro nás pitelný pouze málo. Soupravu jsme dostali od kolegy za svijanský kalandář. Děkujeme. Ke skalním fandům zichoveckého stále nepatříme, nicméně samozřejmě, proč ne. Občas až prapodivné zichovecké experimenty míval v převeliké oblibě p. Martin z roztockých Zvířátek. Zdravíme a možné se - po několika letech - výhledově zase někdy zastavíme. Výhledově (Jak říkával s. předseda z televizních Chalupářů). Ondyno na koronapodzim ke Zvířátkům k okénku zavítali Šedý vlk s bezzubým PB a podali reference. Zvířátkovští fungovali. Dej Bůh štěstí!

Liptov VII. (ZN 56.): Zdravíme do Jána ke Kadi! Do vi! Aj, keď … Testy a očkování pro cestování za hranice pro nás fakt nejsou. Vyslovujeme soustrast bratrům Slovákům za to, že  … prezidentka jim už ani na Vánoce nepopřeje ve slovenském jazyce. Hanba! Hanba! Hanba!

Ozvěny Tour 2020 (ZN 60.): Tour de Putyk 2021 bude i kdybychom měli bicyklovat ve skafandrech. Vivat homogenní Jižní Čechy! Vivat normální lidé se zdravým rozumem!

Pel-mel ze zrzavého světa (aneb pár pivních drbů a frků, které p.t. čtenářstvu možná unikly): U Fleků zlevnili a doufají, že začne chodit česká klientela. Turistů je hrstka. Flekovská třináctka zlevnila z CZK 69 na CZK 50 za 0,4 l. Uvařili dokonce i novou světlou třináctku. Pivovárek Starokladno slaví úspěch s novým ležák PIVO PROTI covid 19-25. Pětadvacítka v názvu podle kladenských pivovarníků naznačuje, že: a) tahle blbnout bude svět až do roku 2025, b) 25. ledna nejpozději zase všechno zavřou (obé je správně). Pivko s názvem Pěkný číslo, podle matematické konstanty π, plánuje vařit benešovský pivovar Ferdinand ve spolupráci s Mat-fyz Karlovy univerzity. S recepturou inspirovanou hodnotou 3,14. Obsah alhoholu činí 2π. Na trh má proniknout v březnu 2021. Asahi Kozel ladí a upravuje recepturu a design obalů. Rýžový Kozel? 10. 12. 2020 proběhla předvánoční aukce designových lahví Pilsner Urquell, letos navržená studiem Olgoj Chorchoj. Dej Bůh štěstí! P.S. Co si lidé ještě nechají líbit? Vymývat mozky, ohlupovat, citově vydírat a neustále hystericky strašit. Globálním oteplováním, suchem, koronáčem, mrtvými. Zajímavé je, že když médiím kraluje COVID najednou přestalo teplo i sucho (I Gréta načas zalezla. I když v létě jakýsi přezelenalý magor mudroval, že nejdeštivější rok 2020 má prý být nejlepším důkazem sucha. Kolem Vánoc pošuci kvílí, že nemohou unést tíhu environmentálního žalu způsobeného zabíjením stromečků a mučením citlivých rybiček. Práce pro docenta Chocholouška …). Na brutálně nebezpečných obrátkách nabírá ochota eurorouškovačů nechat se špiclovat. Dnes pod záminkou ochrany zdraví. Zítra? Pro údajné dobro klimatu, pro údajné dobro šestisetšedesátéhošestého genderu etc. etc. Co nastane za obludný teror, až vypukne šamanskými epidemiology vyvolávaná vlna třetí? Na podzim 21 se čtvrtou? Na jaře 22 s pátou? Budeme všichni všude dobrovolně-povinně trasováni, očkováni a očipováni? Budou nutné výtěry, vakcinace a pasy při cestě do práce či zábavou? Děsivá digitální Total Control. Veškerá sranda končí. Ukázalo se, že lidé si zvyknou na zavřené hospody, lidé si zvyknou na zavřené školy, lidé si zvyknou na zákaz vycházení (jako za heydrichiády). Děsivá je přitom neuvěřitelná lehkost, s jakou si zvykli, a jak s vděčností čekají, co jim „bílé pláště“ milostivě někdy na chvíli zase povolí. Lidé se nakonec smíří i se zfalšovanými korespondenčními volbami. Smutně trefný jest moudrý džouk: „Rabi, slyšel jste to? Můj děda volil Bidena! Celoživotní republikán, celá rodina republikánská, taková ostuda! Uklidněj se, Silberstein, kdyby byl naživu, nikdy by to neudělal“. Pravda je cenzurována, vypínána a pronásledována, fejky a lži od tzv. pokrokové strany jsou mantricky vtloukány do hlav. Na každém kroku. Rozpojené státy americké (Kdyby tak šokující průběh, chaos, nehoráznosti a manipulace provázely volby v Bělorusku, Venezuele, Rusku … Neziskovky by sestavovaly exilovou vládu jako zběsilé a sankce by pršely ze všech stran). DJT sice prohrál bitvu (i když u volebních uren zvítězil), ale nikoli válku. Děkujeme DJT za všechno, co udělal zdaleka nejenom pro Ameriku. Pevně věříme, že se brzy vrátí! Nebezpečně totiž pokračuje a dramaticky sílí globalistické křížové tažení proti normálním lidem a normálnímu životu. Nenormalizace hyperliberálního Západu je v plném proudu a kosmopolitní Kavárna hýká nadšením (pod taktovkou glabalistických loutkovodičů), že se svět ocitl na prahu války, která nemusí být studená. Vydrží Biden do švestek, nebo alespoň do žní? Raději nesázíme. Zlatá Hillary … Dej Bůh štěstí! Normální svět bude štěstí setsakra potřebovat (a zdaleka nejenom štěstí). My se nedáme! Staré čínské přísloví říká: „Cesta dlouhá tisíce mil začíná prvním krokem“. Pravda a zdravý rozum zvítězí nad liberální lží a nenávistí ke všemu normálnímu! PF 2021.