Zrzavé novosti 67

Zrzavé novosti aneb staronové aktualizace a Jezevcovy pivně-kulinářské drby

(No. 67., chodí kovid okolo, nedívej se na něho, z 31. prosince LP 2021)

Pivní moudrost a recept: „Dobře vyleželé pivo jest znamenitě účinkující prostředek proti choleře. Měl jsem příležitost pozorovati, že nemocní, zcela již apatičtí, poživše sklenici dobrého piva, cítili se osvěženými a posilněnými“ (lékař profesor J. Hamerník po vypuknutí cholery v Praze v 19. století). „Jsem rád, že zdravě žiju, tak to slavím, denně piju!“ (slogan jabloneckého elektropivovaru Volt). „S dobrým pivem z Únětic Vás nepřekvapí vůbec nic“ (slogan Únětického pivovaru). Copak v zimě ukuchtíme s pivkem? Za první, bažanta na pivu s kapustou ala R. Kašpárek. Ingredience: 1 bažant, 150 g špeku, 2 cibule, 5 bobkových listů, 10 kuliček nového koření, 8 kuliček jalovce, 400 ml světlého piva, 300 ml drůbežího vývaru, sůl, mletý pepř, máslovou jíšku na zahuštění. Na kapustu: ½ menší kapusty, 80 g špeku, 1 cibule. Technologie: Bažanta rozporcujeme na čtvrtky, prošpikujeme slaninou a ochutíme solí a pepřem. Se špekem vyškvaříme najemno nakrájenou cibuli. Zalijeme pivem, přidáme veškeré koření, vložíme kousky ptáka a v troubě dusíme na 120°C asi čtyři hodiny. Maso vyjmeme a šťávu zahustíme. Kapustu pokrájíme na proužky a asi dvě minuty povaříme v osolené vodě. Scedíme ji a dáme do vody s ledem. Okapanou pak na pánvi lehce prohodíme s restovanou najemno nakrájenou cibulí a špekem. Druhou vychytávkou - nejenom Vánoční - jsou pivní závitky z kapra ve smetanovém zelí. Připravíme si: 1 kg kapra, 1 cibuli, 100 g anglické slaniny, 500 g kyselého zelí, 500 ml černého piva, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžičku mleté sladké papriky, 1 balení smetany na šlehání, špetku pepře. Kterak na věc? Rybku zbavíme kostí a kůže. Porce rozkrojíme na hřbetě, osolíme, opepříme a poklademe plátky slaniny. Srolujeme, spíchneme párátkem. Závitky obalíme v hladké mouce. V pekáčku osmahneme na oleji spolu s máslem nadrobno nakrájenou cibuli, na ní nastojato poskládáme závitky, zasypeme je nadrobno pokrájeným zelím, zalijeme černým pivkem a v předehřáté troubě pečeme asi 40 minut. Nakonec přilijeme smetanu smíchanou se lžičkou červené papriky a krátce prohřejeme. Podáváme s bramborami. Třetí nejen Vánoční inspiraci reprezentuje vinná klobása na černém pivě. Suroviny: 600 g vinné klobásy, 50 g anglické slaniny, 2 cibule, 2 stružky česneku, 100 g krájených rajčat v rajčatové šťávě (protlak v konzervě), 100 ml černého piva, slunečnicový olej, sůl, pepř. Postup: Vinnou klobásku naporcujeme a stočíme do šneka. Sepneme párátkem a z obou stran krátce smažíme na oleji. Následně šneky vyskládáme do pekáče. Na pánvi osmahneme nakrájenou slaninu, přidáme cibuli pokrájenou na měsíčky, utřený česnek. Po 5 minutách vmícháme protlak a pivo. Dochutíme solí a pepřem a necháme trochu vysmahnout btekutinu do mírného zhoustnutí. Směs nalijeme ke klobáskám a pečeme cca 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Servírujeme s kaší anebo pečivem. Užívejme si jídla a pití, nežli to pokrokářští kazišuci zakážou - „Dobré jídlo, dobré pití, základ všeho živobytí!“. P.S. (1) Obdrželi jsme vážné varování od prostorově výrazného kumpána: „Až naplno zvítězí zelená revoluce, možná mi zaklepe na dveře skupina nějakých nebinárních cosi, oděných do recyklovaných udržitelných stejnokrojů, a odvleče mě do sběrného tábora pro klimaticky nepřizpůsobivé. Budoucí ekoetnobiovychrtlina“. K tomu nás vyděsil předvolební plakát berlínských Zelených, který geniálně dešifroval šéfredaktor Reflexu (v č. 38/2021 na s. 3 - nekorektní p.t. staromilci a maloměšťácké ultrakonzervy, prostě Vy normální lidé, mrkněte na https://www.reflex.cz/clanek/komentare/109427/marek-stonis-zeleny-svete-let.html). Nejde o vtip ani parodii, nýbrž o vážně míněný pokrokářský marketing. Kam se hrabou Svědci Jehovovi s kolorovanými obrázky, na kterých se idylicky muckají lvíček s antilopou. Bohužel se leccos již realizuje nejenom v šíleném Berlíně, ale i na (kdysi našem) žižkaperku. Děsivý mráz běhá po zádech z poslední věty komentáře: „Už se těšíte? Vidíte se na obrázku?“. P.S. (2) „Nezůstávejme tolerantní k netoleranci“ (Z. Čaputová) versus „Jednou tolerance dosáhne takové úrovně, že inteligentním lidem bude zakázáno přemýšlet, aby neurazili imbecily“ (F. M. Dostojevskij).

Harrachov (BPH V.) + Příchovice (ZN 52.) + Volt (ZN 60.): Druhý den parlamentních voleb přesun do Sudet. Lučanská pivnice Fatra bujaře slaví. I když jsme mysleli, že máme definitivně vydivíno, divit se fakt nestačíme. Chudí závislí na důchodech a dávkách se radují na vlastním pohřbu. „Sancta simplicitas - svatá prostoto!“. Nelze si nevybavit klasický citát: „Když milionář volí levici, je to výstřednost. Když chudák volí pravici, je to hloupost“. Rohozecké s vodkou. Nelze jináč. Světlé momenty prodlouženého víkendu spojeny s elektropivovárkem Volt (https://pivovarvolt.cz). Líbí se nám stále více a více. Personál bezvadný. Všechen, vždy, bez výjimky. Včetně stánku. Otevírají vždycky dříve. O hosty tu stojí a práce je očividně baví. Den první, slunečný, zahajujeme 13º světlým ležákem Nabíječ s IBU 45. Gradujeme IBU 65. Red IPA Eliášův oheň. Štiplavá hořkost. Hořká radost. Oba elektrosiláky známe a jsme opět natěšeni i nadšeni. Den druhý, sychravě podmračený, otevírá supersilná slivka Žufánek. Tuplovaná. Zazděna Nabíječem. Na zajímavosti a experimenty (typu krásně tmavého moku Irish Stout s půvabným jménem Blackout, voltáže 16º, alc 6,5 %, IBU 38) ve vlezlé kose chuť protentokráte není. Po obkroužení jablonecké přehrady u stánku pocucáváme 12º světlý ležák Prezident. IBU 50. Skvostný. Plus hranolky a nakládané zelí s chilli. Voltovské kimči. Výživné, syté, pikantní, silně protahující. Na třetí večer, kdy Fatra světí zavíračku, dovaleno voltovské 9º světlé výčepní Dynamo (alc 4,3 %). Stříbrný plech, stylové polepy. Na devítku slušné a pivní (Na plechovce stojí 9, na www stránkách je přitom Dynamo prezentováno coby desítka). Dynamo nezklamalo a nevrle nevlídný večer decentně rozsvítilo. K rozpakům z večera přispělo prolistování Průvodce Stezky Svobody, zakoupeného ve Fatře. Blokové brožurky v kroužkové vazbě. S listy na poznámky i pasážemi pro děcka s říkadly a hádáním. LP 2018 - v roce stého výročí vzniku Československa - horské město Lučany zorganizovalo výsadbu Lip svobody ve třech částech rozsáhlého katastru. Včetně zbudování laviček obklopujících lípy. K utužení vazeb místních a chalupářů. Stezka svobody pak propojuje Lípy svobody po obvodě městského katastru. Mezi Lučany nad Nisou, Horním Maxovem a Jindřichovem je vyznačena kruhovými symboly v barvách trikolóry. Na více jak 12 kilometrech se nachází 12 zastavení, majících podobu žulových sloupků, na nichž jsou usazeny skleněné krychle, které jsou ovinuty kovovými pásky s citáty známých osobností. Má hlavně jít o oslavu tématu svobody člověka. Nejedná se okruh, stezka nemá začátek ani konec. Z brožurky se lze dozvědět o historii Lučan, Horního Maxova a Jindřichova. Následně jsou představeny zastávky Stezky svobody. Jde o Zastavení Johna Stuarta Milla, Zastavení Johanna Wolfganga Goetha, Zastavení Oscara Wilda, Zastavení Petra Fialy, Mňága a Žďorp, Zastavení Václava Havla, Zastavení Jana Pavla II., Zastavení architekta Petra Jandy, Zastavení Andrease Tenzera, Zastavení Benjamina Franklina, Zastavení Miloše Formana, Zastavení Jana Kollára, Zastavení Andrzeje Majewského. Jak ovšem souvisí Mill, Franklin, Wilde a další s Lučany? Jak souvisí s Československem? Asi má všechno a všechny spojovat téma svobody. Jak ke svobodě přispěl Petr Fiala? V brožuře odpověď nenalézáme. Po návratu do nory jukáme na https://www.stezkasvobody.cz/cs/. Příběh stezky nalézáme. I fotogalerii. Taktéž seznam míst, kde lze brožuru zakoupit. I loga partnerů. O Petru Fialovi ani muk. Usuzujeme, že míněn má zřejmě býti frontman grupy Mňága a Ždorp. Souvislosti však zoufale absentují. Symbolických dvanáct zastavení, spravedlivě v každé ze tří části Lučan čtyři. Stezka sice nese československé barvy, leč má být „prosta jakéhokoliv národovectví. Navazujeme na předky, kteří tady byli“. Kde byli? V Lučanech? Mill, Franklin, Havel etc.  v Lučanech? Symbolické mají být použité materiály. Žula, sklo, ruce a hlavy. Symbolická má být i námaha, nutní k přečtení citátu - neb svoboda přece není zadarmo. „Člověk, než si přečte celý citát, musí sloupek obejít. Svoboda není ve vzduchu, musíte pro ni něco udělat“. Žulový sloupek má představovat člověka pevně stojícího nohama na zemi, skleněná krychle hlavu v oblacích a kovový pásek, svírající kámen, odpovědnost člověka za jeho činy a chování. „Ten pilíř představuje něco jako spoutání člověka“. Nějak moc symbolů. Procházka je to ale hezká.

Budvar (BPH VI.): Tankový B 33 nachmelený Agnusem = špica! Hořká, veselá, šťavnatá, pitelná. Ve Vodičkovce, v Lokále. Cestou nazpět z plicního. Budeme muset chodit častěji. I když podzimní kašlík letos otravuje nadměrně. K tomu se na chrchlajícího dneska hledí jako na masového vraha. Jistý časopis psal, že dříve, pokud si někdo chtěl prdn..., musel to maskovat kašlem. Dneska je naopak prý potřeba se hlasitě ubzdít, aby se zakryl kašel. Divná doba. Douška k národnímu podniku Budvar. Letos očekává rekordní výstav, dařilo se hlavně exportu. Loni pivovar uvařil 1,75 milionů hektolitrů, což byl nejvíce za 125 let existence.

Vzpomínky na Plzeň (BPH VIII.): Malíř p. Máňa v listopadu vyzdobil tabule žižkovského pravdoláskařského centra U vobrazu nápisem: „Očkujeme vakcínou Prazdroj. Počet dávek neomezen“. Listopadovou Volbou sládků byl chillim okořeněný český guinness Ty krávo. ChocoChilli Stout (alc 5,8 %). Ve spoluprací Prazdroje a nepomuckého pivovaru Zlatá kráva. Další reklamní tah. Z ekonomického hlediska to prakticky žádný význam nemá pro obra ani pro trpaslíka. Hlavní význam pro oba má ovšem prý tkvět v marketingu. Takovéto kolaborace mají být zpestřením trhu. Jediný soudek moku Ty krávo se mihnul též U sadu. Chilli příchuť nikdo nezaznamenal ani omylem. A ani nikdo po napití nevykřikl ono obdivné: „Ty krávo!“.

Medvěd, Krakonoš a Štěpán (BPH X.): Pivovarský klub Křižíkova 17° už dlouhé měsíce neexistuje. Místo něj Pivovarský klub Benedict (https://pivo-klub.cz/). S mottem: „Oblíbená karlínská restaurace s letitou historií v moderním pojetí“. Moderní pojetí nás přímo děsí. U všeho a vždycky. Spolehlivě signalizuje, že to nestojí za nic. Opakovaně kolem procházíme o víkendech, kdy mají zavřeno. Vypadá, že je nabídka (všeho) značně zredukovaná. Na www stránkách však pivní menu nepůsobí nezajímavě. Nicméně nás Karlín neláká. A to už vůbec.

Dětenice a Český Ráj (BPH XI.) + Rohozec (ZN 19.) + Neumann (ZN 19.) + Mostecký Kahan (ZN 28.) + Malá Skála (ZN 41.): Kolega na stavbách fanaticky úderničí celý podzim i o víkendech, včetně nedělí (Tuzemské stavebnictví přitom stejně nezachrání). Víkendové výjezdy směr Český Ráj tak mají pauzu. Hruboskalský Hotel Štekl (https://www.hotel-stekl.cz) se asi odebere k opětovnému zimnímu spánku bez našeho rozloučení i požehnání. Ne, ne, ne! Neplánovaně plánovaný podvečerní výjezd o sobotě 16. 10. se startem U sadu. Ve Šteklu se zmítá pí. I a p. Z. Drbeme známé i neznámé a situaci nejenom politickou. Dvanáctka Rohozec přežitelná, i když nevytočená. Hostů v restauraci tradičně moc není. Skoro žádní. Na apetit bodne kosher slivovička. Fasujeme poslední porce kačeny. S červeným zelím a knedlíkem karlovarským plus frncochatým (zdejší obdobou chlupatého). Maso je vykoštěné a nakrájené na plátky. Trošinku sušší a malinko fádní. Chutné to však je, leč s velikostí porce se naprosto nepřekvapivě nepředali. S cenami je to přesně naopak. Den poté 17. 10. hodinový průlet nad podzimně zabarveným Českým Rájem. Tradičně z letiště Vokšice u Jičína. Tradiční pilot p. K & stará dobrá Cessna 172 OK-EKR. Rok od roku je letadélko užší a užší. Vsoukat se dovnitř je čím dál větší rébus. Po bojovém letu nutnost doplnění energie u šteklovského stánku na Hrubé Skále. Jedlý hovězí gulášek s rohozeckým. Vydařený víkend. Na dost dlouho poslední.

Pivní literatura (BPH XIV.): Vychází druhé vydání knihy - vysokoškolské učebnice Pivovarství. Kolektiv autorů navazuje na první, dnes již rozebrané a velmi poptávané vydání této zásadní publikace v oboru (vyšlo v roce 2010). Vzhledem k tomu, že vývoj pivovarského průmyslu od prvního vydání pokračoval rychlým tempem, doplnili autoři kapitoly o aktuální informace týkající se nových technologií, zařízení a vědeckých poznatků včetně odkazů na nové zdroje informací. Kniha pojednává v šestnácti kapitolách o celém procesu výroby piva. Ŕeč je o titulu: Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Basařová, P., Brož, A.: Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. 2. aktualizované a upravené vydání. Praha: Havlíček Brain Team 2021. 952 s. ISBN  978-80-87109-71-7. 1. vydání před lety představila BPH. Kdo hledá, najde.

Pivní toulky Žižkovem (BPH XX. + XXV. + XXVIII. + LII. etc.) aneb co starého (každá změna je k horšímu) doma U sadu: Na žižkaperku, na škroupáku, zkrátka doma U sadu (https://www.usadu.cz) během měsíců s čísly devět a deset opakovaně narážena nefiltrovaná Plzeň coby říjnová Volba sládků. K 179. výročí. Ušla. Pročpak není častěji nežli jedenkrát do roka? Na startu oktobra se doprodává překvapivý Kunratický Muflon, který si objednali na svou pravidelnou těžkotonážní kalbu pražští borci-hasiči (přičemž Muflona moc nelemtali, na rozdíl od jiných moků). Má jít o světlý ležák (11° či 12°, přesněji to snad byla dvanáctka), který navoněností i chutí připomíná méně výraznou IPu. Podle https://pivovarmuflon.cz/nase-pivo/#zakl se přitom mají kunratická 11° i 12° - coby údajné pivní delikatesy - vyznačovat výraznou chmelovou vůní a příjemnou hořkostí. Ani my jsme však žádnou chmelovou vůni nezaznamenali, spíše chemickou citrusovou. Hořkost zanedbatelná. Chuť a celkový dojem (pod)průměrný. S Muflony (těmi pivními, živé rádi máme i když jde o nepůvodní mutanty) jsme si zatím nikdy nikde do pivní ani jiné noty nepadli a delikatesy si představujeme poněkud jinak. Začátkem října opětovně podražilo čepované. Už to fakt není sranda. Přituhuje brutálně. Velká piva kolem šesti pětek, naše malá atakují čtyřicítku, speciály kolem kila+. P.S. Oživme opět nadčasovou báseň z doby těsně před Velkou válkou platnou i pro (post)kovidové časy: Eduard Bass - Drahota (1913): „SLÁDCI KLEJÍ - ZATROLENĚ, CHMEL UŽ ZASE STOUPL V CENĚ, CHCEME-LI JEN SKROMNĚ ŽÍT, PIVO MUSÍ PODRAŽIT. MOUKA DRAŽŠÍ VIZTE CENY, KŘIČÍ PEKAŘ USTRAŠENÝ, CHCEME-LI JEN TROCHU ŽÍT, HOUSKY NUTNO PODRAŽIT. ALE NÁM SE NEJHŮŘ DAŘÍ, NAŘÍKAJÍ UZENÁŘI, CHCEME-LI JEN SKROMNĚ ŽÍT, BUŘTY NUTNO PODRAŽIT. PAN DOMÁCÍ HNED SE STRAŠÍ, MASO, PIVO, CHLÉB JE DRAŽŠÍ, CHCEME-LI JEN SKROMNĚ ŽÍT, ČINŽI NUTNO PŘIRAZIT. KDOPAK BY SE TOHO NELEK, STÁT TÍM TRPÍ JAKO CELEK, ABY MOHL VYJÍTI, NUTNO DANĚ ZVÝŠITI. KONSUMENTU NELZE VÍCE, NEŽLI JÍT A OBĚSIT SE, UČIŇ TO VŠAK NEPRODLENĚ, DOKUD ŠPAGÁT NESTOUP V CENĚ“. Bude hůř! Brzy. Fialova drahota bude tvrdá a zlá. Pekelné projekty zelených bruselských fantasmagorií se ďábelsky rozjíždějí, fanatické řádění pokrokářské zběsilosti sílí, čímž hyperliberální Západní Evropě umožní dokonale vychutnat si vlastní sebevraždu zdaleka nejenom energetickou. Bez czexitu si všechno náležitě vyžereme také. Z první rujy a postavení kolonie. Překvapivě už 11. října sklizena a uklizena sadovská zahrádka. Nezvykle brzy. Tuhá zima? Přijde mráz z Bruselu (Berlína)? Da, da. Od listopadu nastává v hospodách povinnost kontrolovat bezinfekčnost. 1. 11. po ránu se Jezevec stává prvním zkontrolovaným. O.K. načteno i z ofoceného potvrzení o alibistickém opíchání opičí vakcínou AZ. Radujme se, že nejsme občany druhé kategorie. Smutné radování. Vyhlížíme předvánoční zavírání a další restrikce. Sadovské Svatomartinské hody zrealizovány 5.-11. listopadu, s následným prodloužením. Drandí především rozvozy. Dvounožci žerou jako protržení. Na repertoáru: Pečená husa do zlatova v celku (skoro 4 kg ptáka), bílé slaninové zelí a červené zelí s brusinkami, houskové knedlíky a bramborové lokše (plus košík na přepravu, souprava za dva litry & nějaký drobný), husí jatýrka restovaná na grilu se slaninkou a jarní cibulkou, opečené toasty, vydatný husí kaldon s játrovými knedlíčky a zeleninou a Svatomartinské lýtko z Barbarie upečené do zlatova, bílé slaninové zelí, červené zelí s brusinkami, houskové knedlíky a lokše bramborové. K tomu Svatomartinské prý od Primátora. Z Primátora se brzičko vyklubává Lobkowicz. Svatomartinský ležák. Za studena chmelený. Čtyřikrát. Chutná kořeněně nasládle. Jistý ohlas má. Koncem listopadu další funus na Olšanech a další nekrolog. Na jaře to nečekaně zabalil kmenový člen pátečníků MH, v listopadu doyen VlNo. Bohatýrský, ikonický Velký učitel. Poslední dekáda však již bohatýrská nebyla. Čest jeho památce a odkazu! Z pátečníků již mnoho nezbývá. A co zbývá, má zásadní problémy s očkováním. Zasedání pátečníků pravidelně a vždy probíhají, leč účast obvykle čítá jediného přítomného (a to Jezevce). Lépe už bylo. Péči o dorost jsme hrubě zanedbali. Nastal další očekávaný pseudolockdown. Zase salámová metoda? Zkrácení otevíračky. 2. 12. až 5. 12. spáchány sadovské zabíjačkové hody. Poctivé. Prdelačka, škvarky s cibulovým chlebem (obé výtečné), smyslné ovarové prkénko, jelítko s jitrničkou, výstavní zabíjačkový gulášek, jatýrka na grilu, marinovaný bůček s lepenicí. Prosincovou Volbu sládků reprezentuje Mistrův kaštanový Kozel. Polotmavý spodně kvašený nefiltrovaný ležák (alc 5,3 %). V chuti prý mají být znát sladové, obilné a oříškové tóny. Má zaujmout krémovou pěnou a hnědou barvou, připomínající kaštany. Má být méně hořký s převahou nasládlosti, která má dávat vyniknout chuti pečených kaštanů získané použitím varní přísady kaštanové mouky. Dorazil jediný soudek. Úplně stačil. Mok polotmavý, spíše světlejší. Nezaujal naprosto ničím. Chuť nijaká. A to jsme tuto (zatím ještě) nepotratili. 8. 12. Jezevec alibisticky opíchán potřetí. Jánského plaketu za deset odběrů nemáme, ale mocně líčíme na Pfizerovu plaketu za deset očkování. V koktejlu nám chybí snad už jen mýtický Sputnik. Covid pronikl až do naší bezprostřední blízkosti, balancujeme hodně, hodně nebezpečně blízko kovidária ve FNKV. Všechny testy však pořád negativní. Svátky sváteční fakt nebyly. Od 22. 12. sadovské Kaprobraní stále ještě s nekorektními pokrmy křesťanských Vánoc. KKK - kuba, kapřík, klobása. Plus KK - kaštany, kačenohusa. Včetně jedlé rybí polévky. Vinná klobáska i smažený kapřík povedení. Ohledně Vánočních rozvozů letos nenastalo až tak brutální bongo, jako v letech předešlých. Na Silvestra a Nový rok klasika. Čočka, jehněčí etc. Dej Bůh štěstí!

Pivní kuchaření a kapsaicin (BPH XXIV.) + velká kapsaicinová hitparáda (ZN 50.): Sklizeň papriček úspěšná. Máme radost. Samozřejmě s přihlédnutím k tomu, že jde o ryze amatérské pilotní mičurinství za oknem v pátém štoku. S úrodou sadovských chillifilů (kde se požívání a pěstování papriček stalo nepsanou povinností), pěstujících celou řadu odrůd ve sklenících a na zahrádkách se to srovnávat nedá. V jezevčí noře sklizeny protáhlé veliké soudečky Habanero Lemon v počtu dvacet jedna. Sympaticky oranžové (jako by to spíše byly Habanero Orange), ostré tak akorát. Chuťově citron přitom moc nepřipomínají. Plus otrháno kolem třicítky malinkatých žlutavých scvrklých chcípáčků ze dvou keříků, které loni neplodily. Až letos. Od novopackého J. Kosiny (https://www.seminka-chilli.cz/kontakt-chilli-papricky-nova-paka/) vlastníme echt vymazlenou chilli omáčku Bhutlah Mučíto for Hellboy. Obsahuje borůvkovou šťávu, Brown Bhutlah minimálně 18 %, pomerančovou šťávu, banány, třtinový cukr. Základem je čerstvá borůvková šťáva, připravená z borůvek posbíraných v Krkonoších. Díky čemuž má nezaměnitelnou barvu a aroma. Obsažen má být i menší podíl kyselejších pomerančů a docela vzadu se krčí pár banánů. Další a neméně podstatnou součást tvoří čerstvé papriky Brown Bhutlah, které ovocně nasládlou chuť katapultují do dalších dimenzí. Omáčku jsme ondyno okusili U sadu a prostě nešla neobjednat. Dorazila v létě. Masochisticky se trýzníme a otevíráme až při říjnové změně času. Skvostná! Slogan: „Nepálí, ale hřeje“ je na místě. Hřeje brutálně. Nic pro začátečníky. A krásně voní. Vedle chillizpráv pozitivních i jedna potěšující méně. U našich žižkovských Vietnamců v době kovidové nebyla přes rok k mání klasická Sriracha Hot Chilli Sauce, s kohoutem ve znaku od Huy Fong. Kterou jsme těžce návykově strkali do všeho. Místo této jsme byli odkázáni na Sriracha Hot Chilli od Flying Goose anebo Tabasco Sriracha od McIlhenny. Podivné, nakyslé. Takže se koncem října dětinsky zaradujeme, když objevujeme poslední dvě Sriracha omáčky 740 ml se sympatickým kohoutem. Radost netrvá dlouho. Omáčka jiná nežli bývala. Samozřejmě horší. Tmavší, méně papričková, méně ostrá, méně výrazná. Není to ono. Ani na Vietnance už není spoleh. Přidejme info z kosmu. Na Mezinárodní vesmírné stanici se podařilo vypěstovat chilli papričky. S chillifarmařením započali v červenci a první sklizeň trhali poslední říjnový pátek. NASA se raduje, že ve vesmíru po ředkvičkách a salátku vyrostly i náročnější chilli papričky.

Bizarnosti a (nejen) pivní prasárny (BPH LI.): Svijanský Vozka Yuzu a bergamot je výsledkem spojení nealkoholického piva Svijanský Vozka a přírodní limonády z exotického citrusu yuzu. Distribuováno jako točené anebo v plechu. Bizár nemá hranice ani dno. Což potvrzují i Brňané. Spasitelsky hodlají zamezit plýtvání jídlem. Na Mendelově univerzitě proto vaří světlý ležák z neprodaného tvrdého chleba. Tekutý chléb po brněnsku. Fakt Brnění.  Doplňme, že v rámci projektu vznikly grupy dvě. První vaří čistě z nespotřebovaného pečiva, druhá používá vlastnoručně upečený chléb a testuje. Pečivo vždycky nahrazuje část sladu.

Únětice (BPH LVIII. + LXVIII.) + Bubeneč (ZN 61.) + Perron (ZN 64.): Úňky čepovány již na více jak 100 místech v Praze a okolí. Úspěch, leč doporučujeme nepřehánět to. V Únětickém pivovaru (www.unetickypivovar.cz) dozrál ve sklepě Vánoční speciál polotmavá 13°. Do konce roku únětičtí vyhlásili několikero tradičních akcí. Od 11. 11. svatomartinská husa (celá husička na jablkách s variací zelí, houskovým a bramborovým knedlíkem anebo pečené husí stehno na jablkách s bramborovým a houskovým knedlíkem, variace zelí či trhané husí maso v bramborové lokši s červeným zelím a cibulkou na sádle). Slavnostní naražení Vánočního speciálu plánováno na 20. listopadu. K čemuž má v pivovarské stodole vyhrávat ethno-rock’n’roll a revival rock. Na 4. a 5. prosince chystali Únětické adventní trhy s tématikou Vánoc. Vánoční trhy však byly zakázány (farmářské přitom probíhat mohou). Uskutečněny tudíž alespoň Únětické vánoční netrhy v restauraci. Dej Bůh štěstí, pane starý!

Pivní trendy (BPH LX. + LXV.) aneb cool nebo vool (čti vůl)?: Chmelnice časů bijáku Starci na chmelu mají být minulostí. V 21. věku frčí drony, měřiče vlhkosti a sofistikované počítačové programy. Chmelnice 4.0. Chmelnice mají být chytřejší nežli chmelaři. Na šišky dohlížejí ajťáci. Pomůže to pivu? Pomůže to něčemu? Ohledně úrody chmele má přitom letošek být výjimečný. Čeští a moravští pěstitelé očekávají více jak 8 000 tun zeleného zlata. Vedle potrhlých ajťáků namísto fachmanů náleží k dalším cool trendům feminizace pivovarnictví. Začíná povážlivě přibývat sládkových. Čímž je uchvácena výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. Což tahle nařídit povinné kvóty? Profesionalita a um již nerozhodují, hlavní je nemít pindíka ... BakaloHN o tom nadšeně referují v příloze Víkend, 12.-14. 11. 2021, s. 8-9. Ředitelka se pyšně chvástá tím, že v prvé řadě usiluje o výchovu k zodpovědnému pití. Lidé by se neměli opíjet. Na místě je připomenutí cynické moudrosti našich předků: „Potkáte-li spasitele, kopněte ho do zadele!“. Holá pravda. K tomu ještě trocha popichování, že kavárenský volební podfuk Spolu se upekl právě u piva. Never more!

Pivko s deserty a nový časopis (BPH LXIV.): Ve svátek 28. 10. 2021 nezávazný nákuk do říjnového čísla časopisu Metro. Magazín MEN WOMEN ONLY. Na s. 30 a 32 objevujeme povídání L. Hrušky s P. Borowiecem. Plus úvodní, šokující, sdělení, že p. P. Bowowiec začátkem října zemřel. Rozhovor, vzniklý v pokoji jedné z pražských nemocnic, se jmenuje Snil o pivní Brazílii. Borowiec totiž také zasvěceně hovořil o své eventuální premiérové cestě za Atlantik, kde moc moc chtěl navštívit tři pivní místa. Prvním byl Portland ve státě Oregon, coby centrum chmelařství. Mnoho pivovarů tam vaří z hlávkového chmele. Dělá se tam typická hořká a chmelově výrazná West Coast IPA. Za druhé snil o zastavení v Kalifornii v pivovaru Firestone Walker. Třetím místo mělo být Chicago a specializovaný festival piva stařeného v dřevěných sudech. Ovšem za oceánem měl ještě jeden „takový mírně nedostižný cestovatelský cíl“ (tamtéž, s. 32). Jednalo se o Brazílii a tamní pivní styl, „který se jmenuje catharina sour. Je to v podstatě Berliner Weisse - v zemi žije velká německá komunita - ale pivo musí být ochucené ovocem, které roste jenom v Brazílii“ (tamtéž). Pivní ani jiné sny si p. Borowiec již nikdy nesplní. Čest jeho památce! Dej Bůh štěstí! Bude profipivník Pivo, Bier & Ale (www.pivobierale.cz) existovat i po odchodu svého zakladatele, vydavatele a šéfredaktora? Nebylo č. 93 smutnou labutí písní PBA? Už víme, proč absentoval editorial ... Koncem listopadu přichází e-mail, že č. 94 bude. S mírným zpožděním kvůli technickým problémům. PBA má vycházet i nadále, nicméně jeho duše p. Borowiec se kýženého stého již čísla nedočká. Šéfredaktorské místo přejímá pí. M. Titzlová. Email uzavírá slovy: „Pavel se nesmírně těšil na sté vydání časopisu v příštím roce. Zůstaňte nám věrní a oslavme je společně tím nejlepším pivem, jímž by si s námi připil i on“. Připíjíme! Dej Bůh štěstí!

Nealko pivo a „pivo“ (ZN 14.), včetně Bertíkovy nezávislé hitparády (ZN 19.): O nealkopivu jsme dlouho - danke, bohu - nepsali, neb jeho nucená konzumace nutná už není. Zatím. Jezevcovo srdce i játra jakžtakž jedou, snad o drtínek lépe nežli u p. prezidenta, též zvaného Jezevec. Ani Bertíkova nezávislá hitparáda nealko piv nebyla dlouho aktualizována. Okusili jsme čepovaný Birell pomelo-grep, který kmenově teče U sadu. Totálně nepitelné to není, ovšem s pivem to společného nemá nic. To Birell Zelený ječmen trochu pivo připomíná. A kdyby byl i točený ... Připomínáme rok 1975 a vznik československého nealkopivka Pito. Název vznikl spojením části slov pivo a auto. Cílil na šoféry. Autory původního českého nealko piva byli J. Cuřín, V. Černohorský, J. Faktor, G. Klazar a J. Tarant. Pito produkoval budějický Samson. Jihočeské pivovary, národní podnik, závod Samson. Dnešní Samson - coby součást molochu AB InBev - vyrábí značku Pito, s přestávkou, dále. Značka Pito ovšem tuzemskému trhu dávno již nevládne. Dominuje Plzeňský Prazdroj s Birelly. Cool jsou Birelly navoněné. Birell je příkladem nealka, které nedosahuje nízkého obsahu alkoholu technologií přerušovaného kvašení, ale pomocí speciálních kvasnic. Nealkopiva přitom vždycky zůstanou náhražkou a skutečným pivům se nikdy nevyrovnají. Leč japonští manažeři pro Prazdroj stanovili cíl, aby do roku 2030 tvořili nealkonápoje 25 % celého portfolia tohoto kdysi našeho pivovaru. Další zachránci a spasitelé světa, kteří chtějí převychovávat a donutit lidi k placenému „dobru“. V době, kdy planeta potřebuje zachránit především před zachránci a aktivisty nezbývá než zopakovat: „Potkáte-li spasitele, kopněte ho do zadele!“. Howgh!

Pivotéka Slavíkova + Korunní (ZN 19.): Po dlouhé době otestován hlavní stan podniku Pivo a párek. Na Korunní, u stanice Perunova. 24. 12. po poledni. Zaujala nás zánovní, leč nenošená aktovka „ministerská“ za výkladem. Za krajně příznivý peníz. Nutno si na Vánoce udělat radost. K tomu místní siláci IPA 13 Prototyp a IPA 15 Bořivojka s višní, připomínající trpký kyseláč. Pivka trochu amatérská a pokaždé jiná. Leč, proč ne.

Pivní snob (ZN 42.): Ve Stromovce 15. a 16.  října parkovala pojízdná pestaurace (https://www.fitmin.cz/pestaurace) coby gastronomický zážitek pro čtyřnohé labužníky. Hafíci vybírají z pečlivě sestaveného degustačního menu. Co hafíka zaujme jako první, dostane poté krásně naservírované na speciálních talířích se zvýšeným okrajem. Konzervy i granule ozdobené bylinkami plus lososový olej na šmak. Vivat mlsný čenich! Tlapku na to!

Ozvěny Tour 2021 (ZN 65.): Jihočeský stálý spolupracovník BPH v půli října poctivě hlásí, že na zahrádkářské výstavě v Chotovinách poctivě testuje nové soběslavské. Soběslavan ležák světlý a ležák polotmavý. Je spokojen a v koštování nezůstává u jednoho. Má jít o pivka z Měšťanského pivovaru Soběslav. Slavnostně otevřeného 26. 6. LP 2021. Název se váže na historii pivovarnictví v Soběslavi. Nachází se v sídle společnosti Rašelina a.s., která je i jeho vlastníkem (https://www.raselina.cz/cs/clanky/detail/mestansky-pivovar-sobeslav).

Pel-mel ze zrzavého světa (aneb pár pivních drbů a frků, které p.t. čtenářstvu možná unikly): Podsládek českotěšínského minipivovaru Baraba (Baraba = pivovar, podsládek se jmenuje K. Beličin) inicioval - po obhlídce brněnského orloje - uvaření polotmavého ležáku na potenci. S kotvičníkem. Recept vznikal metodou pokus omyl a údajně funguje i chutná. Vyváží se právě do Brna, neb orloj je tam nazýván falus aneb penis v erekci. O matfyzáckém pivku Pěkné číslo ZN referovali loni. Problém nastal kvůli zákazu čepovat alkoholické pivo na půdě vysoké školy. Přitom žádné takové ichtilní nařízení obecně neexistuje. Matfyzáci prý ale pochlastávat nemohou, tudíž letos iniciovali vznik pivka nealkoholického s názvem Slušné číslo. Z Pivovaru Ferdinand. Desátý ročník charitativní dražby uměleckých láhví Pilsner Urquell pro Centrum Paraple vynesl přes 2 miliony CZK. Nejúspěšnější flaška se vydražila za 523 100, čím se stala třetím nejdražším pivem světa. 440 let slaví Krušovický pivovar. Přesné datum vzniku známo není. Co známo dobře jest, že kdyby dnešní krušovické eurosrágory nabídli Rudolfu II., se zlou by se potázali. Japonci z Okajamské univerzity zlepšují vlastnosti ječmene genetickými manipulacemi. Mutantní ječmen vhodný pro produkci sladu má být odolný proti předčasnému klíčení. Aneb gentickým inženýrstvím k pivku 21. věku. Je to zpráva: A) dobrá anebo B) špatná? Za nás B). Českomoravský svaz minipivovarů má nového šéfa. Ze Zvíkova. Při podzimku svaz vykazoval 175 členů, přičemž na tuzemském trhu mělo působit 483 minipivovarů. Dej Bůh štěstí! P.S. (1) Volby, ve kterých propadlo přes milion hlasů (které leží na zemi a stačí je zvednout), nekomentujeme, ale držme se! Bude to jízda! P.S. (2) Stane se svícení a topení superluxusem pro vyvolené? Bez jádra nastane (nejen) energetický Armageddon. Budeme si třít liščí ohony ebonitovými tyčemi? Mají normální lidé se zdravým rozumem spoléhat na německé slunečníky, měsíčníky a větrníky? Vyléčí zelené woke talibánce drsný blackout? Již brzy? K tomu ovzduší jako těsně před Velkou válkou. Cosi je ve vzduchu. Chystá se nové Sarajevo? Na Ukrajině? Nebezpečně se naplňují scénáře V. Vondrušky podle díla Kronika zániku Evropy 1984-2054 i dystopie F. Kotlety-Kyši v duchu série Spad. Čekání na plk. Michálka a kpt.  Krejčířovou? Pour féliciter 22. Snad ne naposled.